Mohammad misshandlades på en av KLT:s bussar. Foto: SVT

Förarna gick kurs i bemötande

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar län har alla busschaufförer genomgått en specialutbildning i hur resenärer ska bemötas. ”Vi är extra noggranna i vårt län”, säger Kalmar länstrafiks direktör Karl-Johan Bodell.

Den bussförare som fångats på film när han misshandlar en passagerare på vägen mellan Byxelkrok och Löttorp på norra Öland har stängts av från sitt arbete. Hans arbetsgivare Nobina ska utreda vad som hänt och kommer att bistå polisen i deras brottsutredning.

Mannen är misstänkt för misshandel. Han har även gjort en motanmälan som gäller våld mot tjänsteman. Anmälningarna utreds av polisen i Kalmar.

Bussmisshandel

”Vi hatar inte”

Arbetsgivaren Nobina tar avstånd från det som sägs och görs på filmen. Busschauffören säger att han hatar ”era jävla svin” och slår passageraren, som är asylsökande från Syrien, i huvudet.

– Det är oacceptabelt. Det ligger långt ifrån vår värdegrund, säger Eric Steijer på Nobinas pressjour.

Tolkar du hans uttalande som rasistiskt?

– Tolkning är upp till var och en. Men vi på Nobina hatar inte människor.

Har specialutbildats

Chauffören ska ha jobbat för Nobina i Kalmar län i ett par år åtminstone, enligt Nobina. Enligt Kalmar länstrafik, KLT, har chauffören inte några tidigare klagomål på sig.

KLT jobbar med extra utbildning för chaufförer i hur de ska bemöta resenärerna sedan år 2008. Det är en endagsutbildning ger en certifiering att jobba i länet.

– Vi och några län till i Sverige har denna typ av certifiering. Vi är tuffa när det kraven på våra chaufförer. Vi håller en examination i hur man ska uppträda mot kunden. Alla har gått den. Det som vi ser på filmen är sådant som inte får hända. Det ska inte hända, säger Karl-Johan Bodell som är trafikdirektör på KLT.

Han säger att KLT räknar med att Nobina agerar när det gäller den nu avstängde föraren.

– De får utreda vad som hänt. Sen får Nobina ta beslut och agera när det gäller föraren, säger Karl-Johan Bodell på Kalmar länstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmisshandel

Mer i ämnet