Region Kronoberg och BUP vill förebygga psykisk ohälsa hos unga. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Region Kronoberg satsar på barns och ungas psykiska hälsa

Publicerad

För att lättare få hjälp att motverka negativa mönster kopplade till psykisk ohälsa satsar Region Kronoberg, tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin, på att utöka kompetensen inom området.

Det förebyggande arbetet kommer att rikta sig till verksamheter som träffar många barn och ungdomar, det vill säga kommunernas elevhälsa och primärvården. Förberedelserna pågår och satsningen väntas träda i kraft 2019.

Regionen har konsulterat med bland annat Barn- och ungdomspsykiatrin för att få råd om hur kompetensen kan utökas.

– Vi har pratat mycket om att vi vill vara del i ett samarbete. Det här upplever vi är en väl gjord investering, säger Susann Winst, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin.

Kunskap är nyckeln

Dels kommer uppdraget genomföras genom stöd i form av utbildning, dels genom handledning och rådgivning. Arbetsteamet kommer att bestå av erfarna psykologer, psykoterapeuter, kuratorer och arbetsterapeuter.

Att vara ett kunnigt stöd både generellt och i individärenden, är en viktig del i arbetet med nya satsningen.

– Genom att stötta våra samarbetspartners kan vi nå fler barn och ungdomar tidigt, så att de kanske slipper komma till oss överhuvudtaget, säger Mari Rydqvist, avdelningschef på Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.