Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Problemet är att människor styrs av känslor och om man inte känner att ens röst gör skillnad så kommer folk inte rösta, säger Bahtije Breznica. Foto: Diba Dehnad/SVT

Växjöbon Bahtije om det låga valdeltagandet: ”Misstro mot politiker”

Uppdaterad
Publicerad

Bahtije Breznica har bott i Växjö i 24 år, varav flera av åren i Araby. Hon har tidigare varit aktiv inom Socialdemokraterna och enligt henne har politiker misslyckats med att nå ut till invandrartäta områden i kommunen.

Enligt Bahtije Breznica har en diskussion om att öka valdeltagande i områden som Araby, Dalbo och Nydala i Växjö pågått länge. Trots det har valdeltagandet minskat kraftigt under årets val.

Dalbo centrums valdistrikt har minskat med 13,9 procentenheter, Arabys med 11,9 och Nydalas med 17,2.

Valet 2022 Småland

– Problemet är att människor styrs av känslor och om man inte känner att ens röst gör skillnad så kommer folk inte att rösta, säger Bahtije Breznica.

Låg politiskt närvaro

Bahtije Breznica säger även att bristen på politisk närvaro är ett stort problem. Åsikter delar flera andra Arabybor som SVT pratat med.

– Jag har aldrig sett en politiker i Araby förutom under valtider, säger Jessicka Sjösten.

– Jag har inte sett en enda politiker under alla år jag bott i Araby, säger Ramsey Sebunya.

Hör Bahtije Breznica berätta mer om valdeltagandet i klippet ovan.

KLIPP: Så sa Arabybor inför årets val om det låga valdeltagandet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om fler politiker syns så ser man att de försöker göra en förändring, säger Salahy Hedström. Foto: Diba Dehnad/SVT

VALDELTAGANDE – SÅ MYCKET MINSKADE DET

Valdeltagande 2022, siffror för 2018 inom parentes Dalbo Centrum, Växjö53% (66,9%)Araby, Växjö57,7% ( 69,6%)Nybro 3, Nybro56,8% (69,7%)Norrliden Ö, Kalmar61,6% (73,7%)Nydala, Växjö56,5% (73,7%)Ljungby Hammaren, Ljungby68,3% (74,3%)Norrliden V, Kalmar66,5% (74,9%)Markaryd 1 V, Markaryd67,9% (75,7%)Södermalm, Västervik69,5% (76,7%)Haganäs, Älmhult59,6% (76,9%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet