Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Givetvis är det inte lyckat att valdeltagandet är så lågt, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M). Foto: Diba Dehnad/SVT

Araby och Dalbo i Växjö har lägst valdeltagande i Kalmar- och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Vid det senaste riksdagsvalet 2018 hade valdistrikten Araby och Dalbo centrum i Växjö  lägst valdeltagande bland alla valdistrikt i Kronobergs- och Kalmar län. Även i kommunvalet ligger distrikten i botten.

I förra valet röstade 69,6 procent i riksdagsvalet i Araby och 66,9 procent i Dalbo centrum. Detta är ungefär 20 procentenheter mindre än rikssnittet, där 87,2 procent röstade i valet 2018.

– Givetvis är det inte lyckat att valdeltagandet är så lågt, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Valet 2022 Småland

Moderaterna har lett Växjö kommun i 16 år och har ett relativt starkt stöd. I Växjö fick partiet 29,5 procent i förra kommunvalet. Resultatet är nästan tio procentenheter mer än vad Moderaterna fick i riksdagsvalet förra valet, 19,8 procent.

Lågt förtroende i utsatta områden

Men i valdistrikten Araby och Dalbo centrum är förtroendet lågt. I förra valet röstade 5,1 procent på Moderaterna i Araby och bara 3,8 procent i Dalbo centrum.

Hur ser du på ert ansvar att ni har ett lågt förtroende i valdistrikten?

– Jag tror det är svårt för alla partiet att nå ut, men det kan också ha att göra med att vi inte är lika bra på att nå ut, säger Anna Tenje.

Satsar på mer politisk närvaro

Anna Tenje säger att partiet försökt synas mer i området jämfört med tidigare år och att det är en av lösningarna till att fler ska gå och rösta.

– Förutom det måste vi även träna på demokrati, många kanske inte är vana vid demokrati, säger hon.

Hör Anna Tenje i klippet ovan.

KLIPP: Hör Statsvetaren Jörgen Ödalen svara på tre frågor om lågt valdeltagande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är lågt valdeltagande ett problem? Statsvetaren Jörgen Ödalen, MDU, svara på tre frågor om saken. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet