Distriktsläkaren Kjell Johansson i Torsås smittades av coronavirus och blev uthängd på sociala medier och felaktigt misstänkt för att ha smittat äldre med coronavirus på ett särskilt boende. Enligt smittskyddsläkaren i region Kalmar, Lisa Labbé Sandelin, har läkaren inte varit på boendet efter att han blev sjuk och har då heller inte smittat någon där.
– Det han råkade ut för är väldigt olyckligt, säger Emma Ricknell, doktorand i statsvetenskap på Linnéuniversitetet.
Mer ryktesspridning
Hon säger att risken för ryktesspridningen troligen är större nu än annars. En av förklaringarna till det är att människor är oroliga och söker efter svar på de orosfrågor som finns och i vissa fall är de alldeles för snabba med att dra egna slutsatser.
– Det är väldigt enkelt att rykten börjar spridas när oron är stor och man inte riktigt förstår vad som händer, säger Emma Ricknell.
Ställer stora krav på oss
Hon berättar om all information som dyker upp på nätet, där långtifrån allt är sanningsenligt, där riktig och relevant information blandas med desinformation skapad i avsikt att sprida felaktigheter och skapa oro.
– När vi ser information vill vi gärna reagera snabbt och skicka den vidare, utan att först kanske kontrollera om uppgifterna vi delar med oss av är riktiga.
– Det är en formidabel explosion av uppgifter som sprids på nätet nu, men en hel del är falska och det ställer stora krav på oss alla att inte sprida saker vidare.
Hör Emma Ricknell berätta mer om ryktesspridning under coronapandemin i klippet ovan.