Forskare från Linnéuniversitetet ska studera klimatet i Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 juli lättar isbrytaren Oden ankare från Helsingborg och beger sig på en två månader lång polarexpedition till Norra ishavet. Ombord finns sammanlagt 39 forskare, varav sex hör hemma vid Linnéuniversitet.

Syftet med polarexpeditionen är att studera det arktiska ekosystemet för att bättre förstå hur kol- och ekosystemet i Arktiska oceanen reagerar på klimatförändringar och hur kemiska och biologiska störningar i en region kan spridas till en annan. Hanna Farnelid är docent i marinekologi vid Linnéuniversitetet. Hon ser fram emot att få börja ta prover.

– Mitt projekt handlar om pikoväxtplankton som är mycket små fotosyntetiserande organismer som formar basen i den marina näringskedjan i Arktis. Detta projekt utforskar de faktorer som kontrollerar förekomsten av olika pikoväxtplankton och hur de påverkas av de snabba klimatförändringarna som sker i Arktis.

Klimatkrisen

Forskare i

Expeditionen Synoptic Arctic Survey startar 16 juli med en individuell karantän för deltagarna. Den 26 juli avgår isbrytaren Oden från Helsingborg och 2 augusti börjar observationerna i Norra ishavet. Sedan beräknar man vara tillbaka i Sverige och Helsingborg omkring den 20 september.

Projektet är en del av ett internationellt samarbete där många andra nationer kommer att täcka in stora delar av Arktis.

– Den här forskningen är väldigt viktig, bara under min livstid har havsisen i Arktis krympt med mer än hälften, säger Hanna Farnelid.

Forskarna kommer löpande att dela sina upplevelser under hela expeditionen via en egen blogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet