Rickard Ulemestig, docent i socialt arbete vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: SVT/Clary Kroon

Forskare: ”Svårt att ersätta motivation med tvång”

Uppdaterad
Publicerad

Rickard Ulmestig, docent i socialt arbete på Linneuniversitetet i Växjö, tror inte att krav på godkända betyg när man söker sommarjobb kommer att leda till att många fler elever förbättrar sina skolresultat.

– Jag tror att det är svårt att ersätta motivation med tvång, säger han. 

Från och med i år så måste gymnasieeleverna som ska söka sommarjobb för unga, så kallade feriejobb, på Växjö kommun ha godkända betyg i matematik och svenska. Om de inte fått godkända betyg så erbjuds de att delta i sommarskola, för att sedan bli berättigade till ett feriejobb. 

Växjö

– Det här kommer att stärka drivkraften för att klara gymnasiet om man vill ha ett garantijobb, säger Oliver Rosengren(M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.

Reformen slår mot utsatta 

Rickard Ulmestig forskar på arbetsmarknadspolitik för de som står längst ifrån arbetsmarknaden och han ser att en sådan här reform kan slå hårt mot ungdomar som redan har det tufft, till exempel de som mår psykiskt dåligt eller har en diagnos som adhd. 

– Möjligheten att få ett feriejobb, som kan ge viktig erfarenhet och referenser från en arbetsgivare kanske är extra viktigt för den grupp som kommer gå ut gymnasiet med ofullständiga betyg och att den här reformen skulle öka den här svaga gruppens möjligheter att få arbete i framtiden skulle jag säga är ren nonsens.  

Rickard Ulmestig tror istället att det finns en risk att den här politiska idén får motsatt effekt. Han tycker att den här gruppen istället skulle prioriteras i fördelningen av feriejobb.

– Så vitt jag vet så finns det inte någon studie i något västland som kan appliceras på den här situationen, att barn med ökade incitament skulle göra bättre ifrån sig i skolan. Det är naivt att tro att två veckor sommarskola kan lösa något för någon större andel av elever med svaga skolresultat. Jag tror att den här reformen riskerar att bita sig själv i svansen och få motsatt effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet