Jennie Ronefors är ansvarig för feriejobben på Ljungby kommun. Foto: TT och SVT/Douglas Schwab

Ljungby erbjuder sommarjobb till alla ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun erbjuder alla elever som slutat ettan eller tvåan på gymnasiet ett kommunalt sommarjobb, så kallat feriejobb. De vill att alla unga ska ha något meningsfullt att göra och samtidigt visa upp kommunens verksamhet.

– Vi vill att alla unga ska ha möjlighet till ett sommarjobb och vi vill också visa att Ljungby kommun kan vara en potentiell arbetsgivare i framtiden, säger Jennie Ronefors, som är ansvarig för feriejobben på Ljungby kommun. 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att Växjö kommun har många krav på de gymnasieungdomar som söker feriejobb och från och med i år har de också infört betygskrav. Eleverna måste ha godkända betyg i matematik och svenska eller delta i två veckors sommarskola. 

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Finns det inte en risk att ungdomarna i Ljungby tar för lätt på sitt sommarjobb när det inte finns några krav? 

– Nej, det tycker jag inte. Ungdomarna idag ser vikten av ett sommarjobb och tar de ansvaret de behöver, säger Jennie Ronefors.

Tagit bort krav på att söka jobb

I Ljungby kommun hade de tidigare ett krav på att ungdomarna skulle ha sökt andra jobb för att garanteras ett feriejobb, men det kravet togs bort i år. Nu behöver eleverna bara gå på gymnasiet och vara skrivna i kommunen för att få ett sommarjobb. 

– Vi har tagit bort kravet på att de skulle ha sökt andra jobb eftersom vi vill att ungdomarna ska jobba hos oss. Vi vill att de ska se oss som första alternativet. 

Har det varit svårt att hitta platser till alla? 

– Nej, det brukar det inte vara. Förra året hade vi platser över när placeringen var klar. I år är vi inte riktigt färdiga, så än så länge behöver jag fler platser, men det brukar alltid lösa sig.

Positiva kommentarer

Vad har ni fått för reaktioner på att ni erbjuder alla sommarjobb?

– Bara positiva. Ungdomarna är väldigt glada över att de kan förvänta sig få ett sommarjobb. Föräldrar uppskattar också att vi kan göra vissa anpassningar för till exempel elever som går på det individuella programmet. Genom att anpassa sysslor och tider, så att alla kan få ett jobb, säger Jennie Ronefors på kommunen.

Vad är ett feriejobb?

Feriejobb är kommunala sommarjobb för unga under 18 år. Under feriejobbet går ungdomarna under några veckor in i en verksamhet som en extra resurs. De ersätter ingen ordinarie personal och kan därför inte jämföras med ordinarie sommarjobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Mer i ämnet