Foto: TT

Chansen till kommunalt sommarjobb hänger på var du bor

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheterna att få ett kommunalt sommarjobb, så kallat feriejobb, som ung varierar mellan våra 20 kommuner. I vissa kommuner kan även elever som slutat nian söka feriejobb, medan det i andra bara gäller de som redan går på gymnasiet. Två kommuner har dessutom krav på att ungdomarna ska ha sökt andra jobb.

SVT Nyheter Småland har skickat ut en enkät till alla 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län och den visar att alla kommuner erbjuder någon form feriejobb eller feriepraktik till gymnasieungdomar sommaren 2019.  

I de flesta kommuner räcker det med att vara skriven i kommunen och ha rätt ålder för att kunna söka platserna, men i Kalmar och Växjö måste eleverna också ha sökt andra jobb. 

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Olika många platser 

Hur många platser som finns varierar mellan kommunerna och därmed även chanserna att få ett sommarjobb. I till exempel Oskarshamn finns omkring 120 platser och om de inte räcker till alla så lottas platserna ut. I Ljungby, Markaryd och Mörbylånga finns en platsgaranti som innebär att alla som söker ska få ett feriejobb. I Alvesta kommun finns omkring 300 platser och de hoppas att det ska räcka till alla sökande även om de inte har någon garanti. 

Olika ålderskrav 

I elva av våra kommuner, Oskarshamn, Borgholm, Mörbylånga, Vimmerby, Västervik, Nybro, Högsby, Älmhult, Alvesta, Lessebo och Markaryd kan även elever som slutat nian söka sommarjobb för unga. I de andra kommunerna måste du gå på gymnasiet för att kunna söka. 

Växjö kommun har de hårdaste kraven när man söker feriejobb. Eleverna ska skriva personligt brev och CV och söka andra jobb. Från i år behöver gymnasieeleverna också ha godkända betyg i matematik och svenska, eller gå två veckor på sommarskola. 

Timlönen varierar stort 

Timlönen som ungdomarna får från kommunen varierar från 55 kr/timme till 89 kr/ timmen.  

Minst tjänar ungdomarna i Uppvidinge, 55 kr/timme. Sedan följer Kalmar, Västervik Mönsterås, Hultsfred Emmaboda och Lessebo. Där har ungdomarna en timlön på under 66 kronor. 

Mest tjänar de som jobbar i Oskarshamn. De kan få en timlön på upp till 89 kronor. Tätt efter följer Ljungby med upp till 88 kronor i timmen. De tredje högsta lönerna finns i Älmhult och Vimmerby, där tjänar ungdomarna upp till 85 kronor i timmen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Mer i ämnet