En person har nu avlidit i Kalmar län till följd av coronaviruset. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA/TT

Första dödsfallet i covid-19 i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet fick länet sitt första dödsfall i covid-19. Det gäller en man i 85-årsåldern som avlidit, skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.

Under torsdagen gick smittskyddsläkaren ut och uppmanade de boende i Torsås kommun att nog följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer eftersom samhällsspridning konstaterats där.

Under fredagsförmiddagen gick regionen ut med att första dödsfallet har konstaterats i länet.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Jag känner med de anhöriga och beklagar sorgen, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i pressmeddelandet.

– Det här dödsfallet liksom andra – inte bara i Sverige utan runt om i världen – visar hur oerhört viktigt det är att vi inte utsätter våra mest sköra äldre för risken att bli smittade.

Fram till fredag morgon har länet haft 25 bekräftade fall av covid-19. Tio personer är för närvarande inlagda på sjukhus, varav en patient vårdas på intensivvårdsavdelning.

Västerviks sjukhus ställer om

Med en ökad spridning i samhället ställer nu sjukvården i länet om för att kunna ta emot ett ökat antal insjuknade i covid-19.

Från måndag ställs all icke nödvändig kirurgi in vid Västerviks sjukhus. Åtgärden innebär att Västerviks sjukhus börjar ställa om för att kunna ta emot covid-19-patienter. Till en början handlar det om åtta vårdplatser, som kan utökas till 20.

Hittills är det enbart infektionskliniken i Kalmar som vårdat dessa patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet