Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin kan nu konstatera att det råder samhällspridning av corona i Torsås kommun.

Samhällsspridning av coronavirus i Torsås

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett flertal personer drabbats av covid-19 i Torsås kommun varnar nu Region Kalmar för en pågående samhällsspridning i kommunen.

De senaste två dagarna har flera äldre personer i Torsås kommun konstaterats smittade av det nya coronaviruset och det finns misstanke om att betydligt fler kan vara smittade i samhället.

– Vi har nått en punkt då vi kan konstatera samhällsspridning i Torsås kommun och därför är det nu viktigt att alla följer de rekommendationer som finns så att våra äldsta och mest sköra i samhället kan skyddas, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till SVT.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Efter en slumpmässig provtagning kunde regionen konstatera att två äldre var smittade av viruset. Nu har flera fall konstaterats efter smittspårning och det finns signaler om att ytterligare personer i samhället har symptom.

Vad betyder det att det är en samhällsspridning?

– Vi har hittills sagt att vi ligger efter Stockholm och vi har varit förskonade. Men nu går vi in i nästa fas. Nu är det här.

– Nu är det extra viktigt att alla förstår att man ska följa riktlinjerna. Riskgrupper ska distanseras och man ska vara noga med att tvätta händer.

Vad innebär det att ni har hittat sjukdomen på ett särskilt boende?

De flesta där är ju bland gruppen som har högsta risken för att bli svårt sjuka. Det är allvarligt så klart.

Regionen kommer stötta upp äldreomsorgen i Torsås med bland annat skyddsutrustning, som visir och munskydd, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet