Christoffer Frick från Hultsfred lagkapten för IK Oskarshamns eSHL-lag. Foto: SVT/Clary Kroon

Första upplagan av eSHL – IK Oskarshamn satsar på lokala spelare

Uppdaterad
Publicerad

Den första upplagan någonsin av eSHL har nu dragit igång och i Småland finns tre lag, Växjö Lakers, HV71 och IK Oskarshamn.

Tolv SHL-klubbar, det vill säga klubbar som spelar i den högsta serien för ishockey i Sverige, har skapat vart sitt esportlag i EA Sports NHL 20. 

– Det är kul. Jag har spelat i fyra år och nu när det blir en hel liga så känns det som det blir ännu mer seriöst, säger Fredrik Edholm, lagkapten för Växjö Lakers eSHL-lag.

Vad tror du om Växjö Lakers chanser? 

– Vi har svårt att rå på Linköping och Malmö som har plockat in några av de bästa finska spelarna, men jag tror att vi har chans att nå topp fyra. 

IKO har en oprövad lokal trupp 

I IK Oskarshamn är Christoffer Frick från Hultsfred är lagledaren som har tagit ut laget och han tror att det bli tuffare för dem. 

– Jag hoppas att vi ska gå långt, men om jag ska vara realist så är det bra om vi kommer till slutspel. Då har vi gjort det bra, säger han. 

IK Oskarshamns eSHL-lag har bara spelat tillsammans i några veckor och har en av de mest oprövade trupperna när det gäller NHL. För klubben har det varit viktigt att bygga upp en verksamhet på lång sikt och hela laget har anknytning till Oskarshamn. 

– I december ordnade vi ett tryout i Oskarshamn arena och då bjöd vi in 18 spelare som tävlade om de sex platserna i laget. Alla spelarna har lokal anknytning, till exempel är lagkaptenen Petter Wennerström uppvuxen i Oskarshamn och har spelat hockey där, men bor nu i Nyköping.

Serievinnarna får 50 000 kronor

Grundspelet startade den 13 januari och kommer att hålla på till 14 februari. Det lag som vinner hela serien får enligt Christoffer Frick 50 000 kronor, men i framtiden tror han att det kommer att handla om betydligt mer. 

– Jag tror att intresset bara kommer öka och att det kommer att generera mer pengar. E-sporten växer för varje dag och det här är en del av e-sporten, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.