Hör den åtalade mannens försvarsadvokat Niklas Kappel om rättegången i klippet. Foto: SVT

Försvarsadvokaten om dödsolyckan: ”Han saknar minne av själva olyckan”

Uppdaterad
Publicerad

Under cykelolyckans första rättegångsdag lade försvaret fram sina huvudargument. Framförallt menar man att det inte går att fastslå att den åtalade mannen drabbades av ett epilepsianfall vid tillfället, något som åklagaren försöker bevisa. Niklas Kappel är den 57-åriga mannens försvarsadvokat.

– Jag ska inte föregå hans förhör. Men han saknar minne från själva olyckan, och det beror på sjukdomsförloppet, säger Niklas Kappel.

Den åtalade mannen har tidigare sagt att han haft flera attacker tidigare, och han ska även ha undvikit att köra bil på grund av sitt tillstånd. Men han visste inte att det rörde sig om epilepsi när han satte sig bakom ratten den där dagen.

Försvaret menar att det inte går att bevisa exakt vilken typ av sjukdomsförlopp som ledde till olyckan som dödade två personer.

– Det kan finnas en mängd olika förklaringar, och det var det vi ville visa i sakframställan. Det råder delade meningar om hur det ligger till, säger Niklas Kappel.

Vad säger din klient om händelsen?

– Han mår mycket dåligt över det som hänt och beklagar händelsen, säger Niklas Kappel.

Dödsolyckan på Öland – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.