Försvarsadvokat Erik Johnsson Foto: Johan Nilsson / TT

Försvarsadvokaten pressade målsägande om motstridiga uppgifter

Publicerad

Under onsdagen hölls målsägandeförhör i det som är ett av de största människohandelsåtalen som tagits upp i Sverige. Efter att en av de som misstänks ha varit utsatt berättat sin historia för åklagaren inledde försvarsadvokaten sin utfrågning.

Strax innan klockan 11 på onsdagen påbörjade försvarsadvokat Erik Johnsson och sitt förhör med målsägande i Lunds tingsrätt. Den första frågan från advokaten handlade om huruvida mannen kände den misstänkte.

– Här står det att du sagt att du ville träffa honom eftersom du visste att han åker till Sverige, sa Erik Johnsson under rättegången.

– Jag har inte sökt honom, han kom och sökte upp mig på åkern, svarade målsägande och menar att det är fel antecknat i protokollet.

Åt inte bara ur soptunnor

Försvarsadvokaten förde sedan på tal att mannen i tiggarrättegången tidigare nämnt att han inte kände någon på bussen han åkte med till Sverige, men att han också pratat om en svåger. På frågan om svågern åkte med bussen svarade målsägande ”ja”.

Enligt förundersökningen har målsäganden berättat att han själv och de andra tiggarna inte åt någon mat från soporna, och att han själv också fick bestämma var han ville sitta och tigga.

– Jag sa att vi både har köpt mat och ätit från soptunnorna, svarade målsägande, och berättar vidare att han aldrig ska ha sagt att han fått välja var han ville sitta.

Motsägande uppgifter

Försvarsadvokaten fortsatte att försöka lyfta motstridiga uppgifter. Bland annat diskuterades de pengar tiggaren blivit lovad att få per månad och varför de sedan aldrig betalades ut.

Innan Erik Johnsson avslutade sitt förhör frågade han om målsägande och svågern pratat om vad som skulle sägas i domstolen innan han kom dit. Advokaten fick då till svar att de inte hade gjort det.

Var rädd för de misstänkta

Efter frågor från målsägandebiträde och advokater för andra av de tilltalade tog kammaråklagare Måns Biörklund vid och frågade om någon förklarat för målsägande vad han skulle säga till polisen.

– Ja. Jag fick anvisningar om att säga att jag tigger för mig själv.

Vad skulle du säga om maten?

– Att vi köpte mat.

Offret i tiggarrättegången berättar vidare att de som sa detta till honom är nära anhöriga till de misstänkta, och att han i början av polisförhören lämnade den versionen eftersom att han var rädd för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet