Övervakningsfilmen från butiken är ett av åklagarens starkaste bevis. Foto: Polisens förundersökning

Åtalade machetekvinnan i förhör: ”Ville få ut vreden inom mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som attackerade en annan kvinna med en machete i en matbutik i Oskarshamn kände inte offret sedan tidigare. Det framkommer i förundersökningsprotokollet. Våldet beskrivs av åklagaren som besinningslöst och oprovocerat.

Hittills har varken polis eller åklagare kommenterat vad motivet till attacken kunnat vara, men i förundersökningsprotokollet som SVT tagit del av framkommer det att offret var på fel plats vid fel tillfälle.

Ett par dagar innan händelsen fick den nu åtalade kvinnan, som är 29 år, ett jobbigt personligt besked angående sin familj. Vid tidpunkten för den aktuella händelsen befann hon sig hemma hos sitt ex, och från dennes hatthylla plockade hon på sig macheten för att därefter gå till matbutiken.

I förhör förklarar kvinnan sitt agerande såhär:

”Jag har familjära problem och har fått psykisk stress av det. Jag ville få ut den vreden jag hade inom mig och jag exploderade. Jag ville inte göra detta men jag blev väldigt stressad.”

Attacken varade i 39 sekunder

På 39 sekunder hann hon hugga ner en kvinna som precis betalat sina varor, försöka skada en annan man och även mordhota en tredje person.

Hon beskriver själv händelsen såhär:

”Jag betedde mig som ett djur, inte en människa.”

I förhör uppger de tre målsägande att de inte kände igen kvinnan sedan tidigare.

Åtalas för mordförsök

Prover visade att kvinnan hade narkotika i blodet efter gripandet. Senare visade en mindre rättspykiatrisk undersökning att kvinnan misstänks ha haft en psykisk störning både vid tidpunkten för attacken och efteråt.

Under torsdagen åtalades kvinnan för försök till mord, försök till grov misshandel och olaga hot av åklagare Johan Henningsson.

KLIPP: Butikschefen efter attacken: ”Fått mycket kärlek”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.