Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förundersökningen mot Tomas Eneroth läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) läggs ner, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Jag har inte varit på förhör eller delgivits någon misstanke om brott”, skriver Eneroth till SVT.

Efter Socialdemokraternas partikongress i Göteborg anklagades infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för att ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan. Händelsen ska ha inträffat på ett hotellrum inför avslutningsfesten den 6 november.

En polisanmälan gjordes, men chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren har nu beslutat att lägga ner förundersökningen mot Thomas Eneroth, som av tredje person anmälts för sexuellt ofredande.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande, säger Maria Sterup i ett pressmeddelande.

”Aldrig min avsikt”

I en kommentar till SVT skriver Tomas Eneroth att tycker att det är bra att frågat fått utredas av myndigheten.

”Som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att röra vid någon person på ett sätt som kan uppfattas som olämpligt. Polisanmälan har enligt uppgift i media gjorts av en person som enbart läst om händelsen. Jag har inte varit på förhör eller delgivits någon misstanke om brott, och konstaterar nu att förundersökningen lagts ned”, skriver Eneroth.

Stödjer Magdalena Andersson

Trots förundersökningen gav statsminister Magdalena Andersson förra veckan intrastrukturministern fortsatt förtroende på posten. Vilket förtroende Eneroth har i sitt distrikt får framtiden, valberedningen och partimedlemmarna utvisa. Det menar Robert Olesen, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg, som dock stöder Magdalena Anderssons beslut att låta Eneroth få fortsätta som minister.

– Det betyder bara att det har prövats rättsligt, men vi har fortfarande ett jobb att göra hos oss. Hur vi diskuterar internt tänker jag inte kommentera, men det är en process vi måste ta oss igenom i vårt distrikt och det är många känslor, säger Robert Olesen till SVT på onsdagen.

– Det är klart att alla inblandade mår ju dåligt, det är inget konstigt.

Lokal kritik

En diskussion pågår just nu inom Socialdemokraterna om hur partiet ska se på Tomas Eneroths agerande. En rad ledande företrädare vill dock inte svara på några frågor – något som enligt SVT:s källor delvis kan förklaras av att Eneroths flickvän själv har en tung politisk position.

Det finns också en lokal kritik mot att partiledningen skickat ned förtroendefrågan till distriktet i Kronoberg.

På söndag kommer förtroendet för Eneroth att diskuteras på ett möte med distriktets valberedning.

Vet du mer? Kontakta SVT granskande reporter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer