Vad medborgarna betalar för sin nya lekplats vill kommunen inte berätta – utan att först prata med Ikea. Foto: Älmhults kommun

Kommunen frågade Ikea – innan man lämnade ut offentliga uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Älmhult ska bygga en lekplats vid stortorget – en central plats i kommunen. När SVT efterfrågar vad det kostar för medborgarna, vill kommunen fråga Ikea om lov innan man lämnar ut uppgifterna.

Lekplatsen på stortorget har varit efterlängtad av kommunmedborgarna – men processen har kantats av problem. De tidigare planerna strandade, bland annat efter att Ikea blev missnöjda med utformningen och drog sig ur som sponsor.

Nu är det nya planer på en lekplats, som enligt kommunalrådet är en ”hyllning till Ingvar Kamprad”. Även den här gången är Ikea med och betalar. Den totala kostnaden ligger på 1,5 miljoner, men hur stor del Ikea står för vill företaget inte gå ut med.

Vill inte lämna uppgifter

När SVT frågar kommunen efter samarbetsavtalet och hur mycket kommunmedborgarna betalar för lekplatsen lämnar planeringschefen Paul Robertsson först inte ut den uppgiften – eftersom man då kan räkna ut Ikeas andel.

Kommunens kostnader är offentliga uppgifter, eftersom skattebetalarna har rätt att veta vad deras pengar går till. Men Paul Robertsson säger att han vill diskutera saken med Ikea.

– Jag tycker det är ganska snyggt. När Ikea har en policy att inte berätta hur mycket man sponsrar. Det vore respektlös att skicka ut det utan att tala om för dem att frågan kommit.

Ikea fick godkänna

Först veckan efter, när Ikea har godkänt att uppgiften kommer ut, får SVT ta del av uppgifterna. Där framgår att Ikea betalar 500 000 för lekplatsen och kommunen resten.

– Ikea gör ett undantag så vi kan röja detta, säger Paul Robertsson.

Men om de hade sagt nej?

– Det är en spekulation. Att spekulera i media är inget jag gör.

Det är offentliga uppgifter.

– Ja.

Då är det väl inte spekulation?

– Jag förstår inte poängen med diskussionen, det är inte det läget vi är i, säger Paul Robertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.