Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diplomen visar Nedaas utbildningar. Trots det får hon inga jobb i Sverige. Hör henne berätta mer om sin situation i klippet ovan. Foto: Hazem Dakel

Trots magisterexamen i Sverige – Nedaa kallas inte till jobbintervjuer

Publicerad

Trots hög utbildning har många utrikes födda akademiker fortsatt svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Nedaa Al-Mahdi från Kalmar har sökt jobb som maskiningenjör sedan 2016, men oftast får hon inte ens komma på en anställningsintervju.

– Min personliga berättelse om motgångar måste delas till andra, säger Nedaa Al-Mahdi.

Nedaa Al-Mahdi har en examen som maskiningenjör från sitt ursprungsland Irak. Hon har också en teknologie magisterexamen från Linnéuniversitetet från 2016. Men trots hennes dokumenterade utbildning så får hon inga jobb i branschen, faktum är att hon oftast inte ens kommer vidare till anställningsintervjun.

– Jag vet inte vad problemet är. Är det min bakgrund, mitt kön, min ålder? Jag vet inte, säger Nedaa Al-Mahdi.

Söker jobb varje månad

Nedaa Al-Mahdi berättar att hon söker flera jobb varje månad. Allt som oftast kommer bara ett autosvar om att hon inte är aktuell, och när hon väl tar sig vidare till en telefonintervju faller hon på att hon saknar arbetslivserfarenhet i Sverige.

– När arbetsgivarna ser att jag saknar erfarenhet inom industriområdet i Sverige får jag ofta beskedet att de har valt en annan kandidat till tjänsten, säger hon.

”Mina barn undrar”

Nedaa har försökt att anpassa sitt CV, och till och med ta bort vissa utbildningar för att öka sina chanser, men hon anser det vara orättvist att behöva kompromissa efter så många år av studier.

Hon säger att situationen också påverkar hennes familj:

– Mina barn undrar varför de ska studera om de ändå inte kommer att få jobb som jag. Det påverkar hela familjen negativt, säger hon.

Arbetslös sedan 2019

Nedaa Al-Mahdi säger att hon vill vara ett gott föredöme för sina barn och uppmuntra dem att fortsätta studera. Hon söker därför jobb även utanför branschen hon utbildat sig för. Under en period fick hon jobb lärarassistent genom Arbetsförmedlingens stödprogram ”nystartsjobb”, men kontraktet förlängdes inte.

– Jag tycker det är orimligt att ha spenderat så många år på studier och ändå vara arbetslös sedan 2019, säger Nedaa Al-Mahdi.

Arbetslöshet bland utlandsfödda akademiker

2019 låg arbetslösheten för utrikesfödda akademiker på cirka 19 procent i Kalmar län, och drygt 16 procent i Kronoberg. Samtidigt låg siffran på cirka två procent för inrikes födda akademiker i båda länen.

I riket låg siffran på cirka tolv procent för utrikesfödda, och tre procent för inrikesfödda.

2023 har en viss förbättring skett, men forfarande är siffran cirka elva procent i Kalmar län, och cirka tolv procent i Kronoberg. För inrikes födda ligger den kvar på cirka två procent.

I riket ligger siffran på cirka tio procent utrikesfödda, och två procent för inrikesfödda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.