Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsförmedlingens Linda Ilmrud betonar vikten av att bekämpa arbetslöshetsklyftan. Hör mer om arbetslösheten bland utlandsfödda akademiker i klippet. Foto: Hazem Dakel / SVT

Statistiken visar – fortfarande svårt för utrikesfödda att hitta jobb i Småland

Publicerad

Arbetslösheten bland utrikesfödda akademiker i Kalmar- och Kronobergs län är fortfarande avsevärt högre än för inrikesfödda, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Trots en viss förbättring sedan 2019 är klyftan fortfarande tio procentenheter.

Sedan 2019 har Arbetsförmedlingen sett hur klyftan mellan inrikesfödda och utrikesfödda akademiker i Kronoberg och Kalmar län sakta minskat. 2022 låg glappet på cirka nio procentenheter, vilket var en tydlig förbättring.

Nu verkar den trenden dock ha avstannat och i början av 2023 ligger glappet kvar kring nio procentenheter.

Linda Ilmrud, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län, betonar nu vikten av att aktivt bekämpa diskriminering och stärka individer genom olika pågående insatser.

– Det vi jobbar med är att försöka rusta individen. Vi försöker alltid komma med olika insatser, säger Linda Ilmrud.

Hör mer om Arbetsförmedlingens insatser i klippet

Inkludering och möjligheter för alla är vad vi strävar efter i samhället

Sett ur ett tioårsperspektiv syns det tydligt hur klyftan mellan de inrikes- och utrikesfödda växer. Detta beror enligt Linda Ilmrud på att antalet inskrivna på arbetsförmedlingen bland inrikesfödda minskat medan antalet inskrivna utrikesfödda blivit fler.

Detsamma gäller för gruppen som befinner sig längst ifrån arbetsmarknaden, där långtidsarbetslösheten (utan jobb i mer än tolv månader) för utrikesfödda är betydligt högre än för inrikesfödda.

– Vi vill att hela samhället tar sitt ansvar i detta och när man välkomnar det och ser möjligheterna, då tycker jag att det fungerar bra, säger Linda Ilmrud.

Arbetslöshet bland utlandsfödda akademiker

2019 låg arbetslösheten för utrikesfödda akademiker på cirka 19 procent i Kalmar län, och drygt 16 procent i Kronoberg. Samtidigt låg siffran på cirka två procent för inrikes födda akademiker i båda länen.

I riket låg siffran på cirka tolv procent för utrikesfödda, och tre procent för inrikesfödda.

2023 har en viss förbättring skett, men forfarande är siffran cirka elva procent i Kalmar län, och cirka tolv procent i Kronoberg. För inrikes födda ligger den kvar på cirka två procent.

I riket ligger siffran på cirka tio procent utrikesfödda, och två procent för inrikesfödda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.