Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Magnusson, föreståndare på Underground berätta resan och träffa en av deltagarna. Foto: Jesper Johansson/SVT

Här tar fritidsgården ungdomarna från staden ut på landet

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal ungdomar från fritidsgården Underground i Jönköping fick möjlighet att besöka en bondgård i Tigerstad, strax utanför Mörlunda. Anledningen till att de rest i nästan två timmar från Jönköping är för att få uppleva en bondgårdsmiljö och dess djur, men även att få vandra i skogen.

– De flesta av våra ungdomar är ganska typiska stadsbarn, och då är detta ganska unikt och annorlunda för dem. Vi försöker under sommaren skapa olika resor som ger unika erfarenheter, säger Peter Magnusson, föreståndare på Underground.

Fritidsgårdsverksamheten Underground är baserad på Råslätt i Jönköping och åker varje sommar ut på olika resor för ungdomarna. Man har även haft ett stort fokus på att få med många tjejer i verksamheten.

Hultsfred

– Många tjejer hade inte mycket fritidsverksamhet i de här förortsmiljöerna, men vi har jobbat väldigt mycket på att skapa en trygg miljö för tjejer att vara i. Idag har vi har en majoritet tjejer, så vi försöker öka andelen killar nu, säger Peter Magnusson.

”Det blir något nytt för oss”

En av de tjejer som varit med på fritidsgården länge och som blivit en av verksamhetens ledare är Houler Akhwarzi, från Jönköping. Hon tycker att resorna har stor betydelse.

– Det betyder jättemycket för oss. När vi har skolresor blir det ofta Liseberg och sånt, det finns inga skolresor som åker till sådana här ställen. Det blir något nytt för oss, säger Houler Akhwarzi.

Se mer från besöket på gården i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet