Torgny Klasson (L), vice ordförande utbildningsnämnden i Växjö kommun. Foto: TT/pressbild Växjö kommun

Utökat skolval införs i Växjö – föräldrar måste välja

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år försvinner grundskolornas upptagningsområden i Växjö kommun. Då bör alla vårdnadshavare till barn som ska börja förskoleklass eller årskurs sju göra ett aktivt skolval.

–Det är fördelaktigt att göra ett val, för då får man välja vilken skola man vill, säger Torgny Klasson (L), vice ordförande utbildningsnämnden i Växjö kommun. 

Vad händer om man inte gör något val? 

– Då blir man ställd sist i kön. Man tjänar alltid på att vara aktiv. 

Säkrast att göra ett val

Enligt Torgny Klasson (L) ska de som inte gör ett aktivt val hamna på den skola som ligger närmast, men uträkningen kan bli komplicerad om det är konkurrens om platserna. 

– Det är en rätt komplicerad uträkning. Relativt avstånd för den alternativa skolan är avgörande. Har man inte gjort något val så är det den som har längst till den andra skolan som får den aktuella platsen, säger han. 

Under onsdagen beslutade utbildningsnämnden att de nya reglerna för skolplacering ska börja gälla från och med höstterminen 2020. 

– Vi hoppas att det ska leda till att människor engagerar sig i sina barn och deras utbildning.

Skolval kan bidra till ökad segregation

I till exempel Stockholm har det fria skolvalet fungerat på det här sättet under flera år, men där har det också varit kritik mot att det bidrar till att öka segregationen. Torgny Klasson (L) känner till den kritiken. 

– Det är otroligt viktigt att vi ligger på och ger ordentlig information, så vi når ut till alla, oavsett vilket bostadsområde de bor och oavsett föräldrarnas utbildningsbakgrund. 

Hur ska ni göra det? 

– Vi måste nå ut med informationen. Nu skickar vi ut de här blanketterna, så alla nås ju av dem, men sedan gäller det skäligen att ligga på när det gäller information. Det kan ju också vara en kunskapsfråga att man inte vet vilket skola man ska välja och då är det lätt att välja den som ligger nära den egna bostaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.