Kartan visar området där det gamla gasverket låg och var saneringen ska göras. Foto: TT/Kalmar kommun

Gasverksområdet i Kalmar saneras – kan sprida obehaglig lukt

Uppdaterad
Publicerad

Nu i januari inleds saneringsarbetet vid södra Sandås i Kalmar, där stadens gasverk låg mellan 1907 och 1967. I marken finns en bassäng med tjära som nu ska forslas bort.

Kalmar kommun har fått bidrag av Naturvårdsverket på tio miljoner kronor för att sanera området. Saneringen väntas bli klar till sommaren.

Det är 5 000 ton massa som ska forslas bort, och under tiden kan det uppstå obehaglig lukt. Ångorna är dock inte hälsofarliga om de inte andas in på väldigt nära avstånd, enligt Kalmar kommun.

Nu inleds de första förberedelserna inför saneringen.

– Vi kommer att göra ett mindre hål på cementfundamentet runt tjärbassängen för att se hur flytande tjäran är, om det går att pumpa bort den eller ej. Föroreningen beter sig olika beroende på hur varmt eller kallt det är, berättar exploateringsingenjören Maria Jakobsson.

Blev bland annat till asfalt

Tjärbassängen påträffades 2013 när området förbereddes för bebyggelse.

– När gasverket lades ner trodde man att man hade rivit det mesta, men det låg saker kvar i backen. Tjäran tillvaratogs för att göra andra saker med, bland annat tjärasfalt, berättar Maria Jakobsson.

När massorna är bortschaktade ska kommunen göra en ny bedömning om det behövs ytterligare sanering av området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.