Glädje på Södra efter nej till kraftledning

Publicerad

På Södra i Växjö är glädjen stor efter beskedet att Svenska kraftnät får nej av Energimarknadsinspektionen till att bygga den luftburna ledningen i södra Sverige.
– Många känner lättnad, säger Malin Pettersson som är ansvarig för samhällskontakter på Södra.

Berörda kommuner, LRF, Södra och markägare har gemensamt jobbat för att den 20 mil långa luftburna ledningen inte ska bli av. Under måndagen kom beskedet från Energimarknadsinspektionen att Svenska kraftnät får nej till att bygga ledningen.

– Det är många som gläds åt beslutet, det här är en fråga som många har levt med i många år och känner lättnad över, säger Malin Pettersson på Södra.

Starka tillsammans

Malin Pettersson tror att flera aktörer gått samman påverkat Energimarknadsinspektionen.

– Det har nog varit ett framgångsrecept, det blir tydligare sakopinion när många påtalar bristerna, säger Malin Pettersson.

Bristerna som påtalats från Södra är bland annat att den ekonomiska ersättningen till markägare inte motsvarar förlusterna.

Samtidigt meddelar Svenska kraftnät i dag att de troligen tänker överklaga beslutet till regeringen, så än är frågan inte avgjord.

– Vi tycker inte att Svenska kraftnät kan göra så här stora intrång hos enskilda markägare, underlagen behöver förbättras, säger Malin Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet