Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djursdala skola i Vimmerby kommun. Under onsdagen fattade Barn- och utbildningsnämnden beslut om att skolan inte ska läggas ner. Foto: SVT

Beskedet: Vimmerbys fyra minsta skolor läggs inte ner

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet att det inte blir aktuellt med nedläggning av några skolor eller förskolor i Vimmerby kommun. Barn- och utbildningsnämnden begär istället en utökad rambudget på 9,1 miljoner kronor.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby kommun går mot ett underskott på cirka 20 miljoner kronor. En utredning som kommunen gjort under hösten visade att en del av kostnaderna kan sparas in genom att lägga ned de fyra minsta skolorna.

Det handlar om Brännebo skola i Gullringen och skolorna i Djursdala, Tuna och Rumskulla. Skolorna har tillsammans 211 tomma platser.

Men under en presskonferens på onsdagen meddelade politikerna att en sådan drastisk lösning inte blir aktuell.

– Istället kommer vi begära en utökad ram på 9,1 miljoner, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ett liknande sparförslag presenterades år 2015. Då gick Vimmerbyborna ut i en folkomröstning, där 80 procent sa nej till att stänga landsbygdsskolorna.

Idag har Vimmerby kommun elva grundskolor med totalt 1766 elever.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla kämpar för landsbygden här, säger Oscar Ewing i Tuna, en av alla föräldrar som gläds över skolbeskedet. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.