Personerna som överklagat anser att böneutropen från moskén inkräktar på deras hem. Foto: TT

Grannar överklagar beslut om böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som bor i närheten av moskén i Växjö har överklagat polisens beslut att ge klartecken för böneutrop.

Personerna som överklagat skriver att de anser att polisens beslut är felaktigt eftersom en grundlig förstudie, där grannarna får lämna synpunkter, inte gjorts.

”inkräktar på vårt hem”

”Vi tycker detta beslut inte är rätt hanterat då man ej har frågat närliggande och berörda fastigheter innan man fattar ett sådant viktigt beslut som inkräktar på vårt hem”, skriver de i överklagandet.

Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd, som fick yttra sig om böneutropen, rekommenderade att grannarna skulle få lämna synpunkter innan polisen fattade beslut. Men polisen valde dock att inte höra grannarna med hänvisning till att allmänheten saknar relevanta kunskaper om ljudstörningar.

Polisen har enbart fattat sitt beslut baserat på de ljudnivåer i utomhusmiljön som böneutropen innebär, och har inte tagit ställning till innehållet i det som sänds ut genom högtalarna.

Kan inte välja bort ljudet

Personerna som överklagat skriver vidare att böneutropen blir ett stort miljöproblem i hemmet eftersom de inte kan välja bort att lyssna, och att utropen gör att grannar ”ofrivilligt får ta del av religiös propaganda rakt i våra hem”.

Enligt den adress som de lämnat på överklagandet bor personerna drygt 700 meter fågelvägen från moskén på Sommarvägen i Växjö.

Polisens beslut att ge klartecken till böneutrop fattades den 8 maj och sista dagen att överklaga beslutet är den 29 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet