Katarina och sonen är några av de grannar som har besvärats av de olovliga skogslägren. Foto: SVT

Granne: ”Det har varit omöjligt att sova på nätterna”

Uppdaterad
Publicerad

Flera grannar ryter till mot de olovliga skogslägren som förekommit i södra Sverige. Några grannar är även upprörda över den långa tid det tagit för myndigheter att åtgärda avhysningar.

Katarina Elmersson är närboende till ett olovligt skogsläger i Kronobergs län. Hon och familjen har under snart två år varit bekymrade över lägren i deras omgivning.

– Det är förskräckligt. Det oroar när man inte vet vilka människor som bor och befinner sig i skogen. Visst kan man möta folk som plockar bär. Men när man inte vet känns det mycket osäkert, efter som det inte handlat om en eller två personer utan periodvis mellan 60-100 personer, säger hon.

Olagliga skogsläger

Markägaren Sveaskog skickade in anmälan till Kronofogden och polisen i juni förra året. Katarina är besviken på att det inte gått fortare att avhysa personerna i lägren.

”Gått i snigelfart”

– Det har gått i snigelfart. Det ska inte behöva gå i snigelfart eftersom man kan samverka bättre mellan myndigheter. Sveaskog är statligt, polisen är statlig, kommunen är kommunal men statlig, säger Elmersson.

Polisen menar att de inte har resurser att prioritera avhysningar.

Men Katarina är inte ensam om sina upplevelser. En annan granne vittnar om hur det förekommit stora eldningar vid lägren.

– Under 1,5 år har det eldats stora brasor. Vi har inte kunnat andas normalt då röken kommer in i vårt hus och trädgård. Det har till och med varit eldningsförbud men de har fortsatt och det har börjat brinna två gånger. Vi har varit rädda för spridning, säger grannen som vill vara anonym.

Här har personer lämnat efter skräp vid ett av lägren. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Eldning under eldningsförbud

Grannen menar att polis och räddningstjänst inte gjort tillräckligt. Polisen menar att det inte kommit någon anmälan om brand.

– Vi har inte fått någon kännedom om det. Men stämmer det är det allvarligt, säger Patrik Andersson vid polisen i Tingsryd.

Dessutom klagar grannarna på oväsen och nedskräpning vilket gjort att de inte kunnat gå på deras rutter i skogen.

– Det har varit en jättejobbig tid. Det har varit omöjligt att sova på nätterna. Förr behövde vi inte låsa dörrarna. Det har varit obehagligt att bo här, säger grannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olagliga skogsläger

Mer i ämnet