Patrik Andersson förundersökningsledare vid polisen i Tingsryd. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Myndigheter svarar på kritiken om långa avhysningsprocesser

Publicerad

Polisen får i uppdrag från Kronofogden att göra avhysningar om en markägare har skickat in en anmälan om olovlig camping. Men det tar i många fall lång tid att driva igenom en avhysning för myndigheterna.

I Lessebo kommun har närboende och grannar klagat över att myndigheter tar för lång tid att avhysa personer i olovliga skogsläger. Sveaskog gjorde en anmälan om ett olovligt skogsläger i juni förra året.

– Det är ett problem eftersom det hindrar vår verksamhet när folk tar vår mark under lång tid. Vi har vägar öppna för att kunna komma fram med timmerbilar och skogsmaskiner, säger Gisela Björse, resultatområdeschef Sveaskog i Växjö.

Olagliga skogsläger

Stängt av infarter

För att förhindra de olovliga skogslägren har Sveaskog tillslut tvingats sätta upp stockmattor vid infarten till vägar.

– Det är tråkigt. Vi vill egentligen inte behöva spärra av vägarna. Vid vissa ställen finns det större risk för att det blir bosättning, då har vi satt upp stockmattor tillfälligt, säger Linnéa Lundkvist, vid Sveaskogs juridikavdelning.

I fallet i Lessebo kommun har Kronofogden i samråd med polisen i uppgift att avhysa personerna. Polisen har rätt att avhysa personerna på plats men det sker sällan.

Polisen: Vi prioriterar inte dessa fall

– Problematiken är att komma när bosättarna är där, då de oftast inte är där dagtid utan i stället på tidiga morgnar och nätter, säger Patrik Andersson, förundersökningsledare vid polisen i Tingsryd.

Varför kommer inte polisen på de tiderna?

– Vi väljer att satsa våra resurser på annat på den tiden. Dessutom är det är inte ett högt straffvärde i den här typen utav brott, vilket innebär att vi inte har så mycket åtgärder vi kan vidta inom polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olagliga skogsläger

Mer i ämnet