Stagneliusskolan i Kalmar. Foto: SVT

Gymnasiechefen startar utredning

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieförbundets chef Joachim Håkansson är upprörd över uppgifterna om förnedrande inträdesprov till slutna gymnasieklubbar.

Efter att elever via en rapport från en lärare vittnat om sexistiska inträdesprov till slutna gymnasieklubbar i Kalmar startar Gymnasieförbundets chef Joachim Håkansson nu en utredning.

– Enligt uppgift är det ingen i den här elevgruppen som personligen har blivit kränkta eller trakasserade, utan det är på ett strukturellt och systematiskt plan som vissa grupper inom kårerna har agerat på det här viset, säger Joachim Håkansson till SVT Nyheter Småland.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

– Men det får utredningen visa. Jag vill träffa alla eleverna, rektorerna och elevkårerna för att bilda mig en uppfattning om vad som har hänt, förklarar Joachim Håkansson.

Han menar att det som framkommit i rapporten är mycket oroande.

Jämställdhetsprojekt

– Det här bygger på en värdegrund som vi i skolan inte alls står för, säger gymnasiechefen.

Men vad säger det om skolan, när ni pratar värdegrund i undervisningen, men så äger sånt här rum vid sidan om?

– Vi har jobbat enormt mycket med jämställdhetsprojekt och värdegrundsfrågor, och utifrån detta är det helt oacceptabelt det som har hänt, anser Gymnasieförbundets chef Joachim Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet