Trafikolycka på väg 23 utanför Växjö. Foto: Carl Carlert.

Räddningstjänsten påkörd på E22:an under insats

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen inträffade flera olyckor Kronoberg och Kalmar län till följd av det hala väglaget. Vid en räddningsinsats på E22:an blev räddningstjänsten själva påkörda.

Vid tio över nio på tisdagsmorgonen krockade två personbilar ett par kilometer söder om Ålem i Mönsterås kommun. Det var en bil som hade kört in i bakdelen på en annan bil. Enligt Magnus Skyttemo, inre befäl vid Oskarshamn, Mönsterås och Högsbys räddningstjänst var orsaken blixthalka. När räddningstjänsten var på plats för att hjälpa till blev även deras bil påkörd.

– Ett räddningstjänstfordon blev påkört av en annan personbil. Det påverkar inte arbetet och de kommer kunna köra från platsen för egen maskin, säger Magnus Skyttemo.

E22:an stängdes av i norrgående riktning men trafiken ska vid tiotiden vara igång igen även om framkomligheten är begränsad.

Kronobergs län

Redan vid 06.57 skedde en avåkning på Tingsrydsvägen i Växjö till följd av det hala väglaget. Personen ska ha kommit ut ur bilen och varit talbar.

Efter avåkningen vid Tingsrydvägen har olyckorna i Kronobergs län avlöst varandra. Alla har troligtvis orsakats av det hala väglaget.

07.24 inträffade kökrock med två fordon på väg 23 från Tofta till Klövadal i riktning mot Hultsfred. Inga personskador.

”Glashalt”

Några kilometer bort inträffade ännu en olycka på väg 23 vid 07.53 mellan Klövadal och Tofta i riktning mot Osby. Även där en kökrock med fyra inblandade fordon, vilket ledde till stopp i trafiken in mot Växjö. Ingen skadades i krocken.

– Det är glashalt på vägarna, riktigt glashalt, säger Hans Fransson insatsledare vid Värends räddningstjänst.

Under tiden som SVT pratade med Värends räddningstjänst fick de in ytterligare ett larm om en avåkning. Denna gång på väg 25 mellan Hovmantorp och Lessebo.

Bil i mittvajern

Vid 07.30 på tisdagsmorgonen fick SOS in ett larm om en personbil som kört in i en vajer på E4:an norr om Markaryd. Även där orsakades olyckan av det hala väglaget. Det var två personer i bilen men ingen skadades allvarligt.

E4:an fick stängas av i båda riktningarna och öppnade åter vid 09.15-tiden.

Kalmar län

06.49 inträffade en singelolycka på väg 34 norr om Vimmerby. Vägen stängdes av i båda riktningarna mellan trafikplats Åbro till Källekullen.

– Det har varit väldigt halt på platsen där så det är troligtvis en avåkning, säger Ola Ståhlgren, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Vid 07.40 meddelade räddningstjänsten att trafiken började släppas på växelvis och att personen var ute ur bilen. Eventuellt skadeläge är ännu oklart.

09.10 körde en skåpbil in i mitträcket på E22:an söder om Vassmolösa i Kalmar län. Skåpbilen ska ha försökt köra om en lastbil och då fått sladd vilket gjorde att bilen körde in i mitträcket. Enligt trygghets- och larmcentralen i Kalmar orsakades troligtvis även denna olycka av halkan då det var väldigt halt på platsen. Ingen person skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.