Här på klinisk mikrobiologi på sjukhuset i Växjö tar man hand om och analyserar upp mot 150 misstänkta covid-19 prover varje dag. Och ungefär 10 procent av proven är positiva – alltså är smittade av covid-19 viruset. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Här analyseras misstänkta covid-19 prover – följ med på rundvandring

Uppdaterad
Publicerad

Det mikrobiologiska laboratoriet i Växjö analyserar just nu upp mot 150 misstänkta covid-19 prover varje dag. Oskar Ekelund är klinisk mikrobiolog och ansvarar för analyserna av proverna. Han tar med SVT Nyheter på en rundvandring i labbet.

När vi besöker det mikrobiologiska laboratoriet på centrallasarettet i Växjö för att få rundvandring i lokalerna så möts vi inte av människor i rymddräktsliknande skyddsutrustning, utan av människor i helt vanliga vita rockar. Alla prover här görs i helt slutna rör.

Laboratoriet här hinner med att analysera ungefär 150 prover varje dag. Under förra veckans provtagning var 90 procent av proven negativa, alltså visade att dem inte innehöll någon smitta. Och säkerheten runt varje provtagning och analys av proverna är rigorös.

Följ med på rundvandring in på labbet. Se klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet