Staffan Lindberg har skrivit en bok om mordet på Zaida Catalán för att få veta varför hon mördades. Foto: Karin Ahlgren

Han söker sanningen om mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

Under mer än två år har journalisten och författaren Staffan Lindberg vikt stora delar av sitt liv för att komma nära sanningen om varför Zaida Catalán mördades. Nu släpps resultatet av vad han kommit fram till i en ny bok.

– Jag ville inte bara berätta om mordet på Zaida. Genom boken ville jag också visa vilket mod hon ägde och vilken fantastisk människa hon var.

Under sitt researcharbete med boken har han rest till Kongo för att se och försöka förstå vad det var hon jobbade med. Och enligt Staffan Lindberg spåren leder högt upp i ledningen av Kongo.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– Hon utgjorde ett hot mot ett antal högt uppsatta män i den kongolesiska statsapparaten. Zaida var dem på spåren, hon utredde dem och det gjorde henne farlig i deras ögon. Och det som har framkommit för mig är att det var därför hon mördades, säger Staffan Lindberg.

Hoppas hennes mördare döms

De faktauppgifter han kommit fram till hoppas han ska kunna bidra till att Zaidas mördare ställs inför rätta.

– Jag hoppas att sanningen ska komma fram och att boken ska kunna vara ett steg i den riktningen.

Under sitt arbete har han haft nära kontakt med Zaidas mamma Maria Morseby. Något som hon är mycket tacksam över.

Zaidas mamma Maria Morseby. Foto: Karin Ahlgren

Anhöriga vill veta vad som hände

– Som anhörig vill man veta varför och vad som hände. Och på detta djup som Staffan har gått så har det hjälpt oss väldigt mycket. För vi har fått reda på mycket som vi inte hade en aning om, säger Zaidas mamma Maria Morseby.

Anledningen till att vi ses för intervjun i Rällaskogen är att skogen var en alldeles speciell plats för Zaida.

– Hit åkte hon för att få lugn och ro. Här sprang hon längs stigarna  När jag är här känner jag att jag springer i hennes fotspår. Och jag tycker ibland att hon springer framför mig, säger Maria Morseby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet