Svårigheterna för cityhandeln växer – svårt att konkurrera med internet

Publicerad

Det senaste året har handeln på internet ökat med femton procent. Det visas i E-barometern som görs varje kvartal och ges ut av Postnord i samarbete med Svensk digital handel och handelns utredningsinstitut, HUI research. Detta skapar stora utmaningar för den ”traditionella” handeln.

Detaljhandeln i stadskärnorna får allt svårare med lönsamheten. Det beror till stor del på att handeln på nätet fortsätter att plocka kunder från traditionella butiker.

Ett exempel är Växjö, där bland annat ett antal butiker som säljer kläder har tvingats att stänga på grund av bristande lönsamhet. Jenny Arkman Engqvist har nyligen tagit över en glasögonaffär i centrala Växjö. Även om hennes butik går bra så känner hon av konkurrensen från näthandeln.

– Det har gått nedåt i jämn takt med lönsamheten för oss, säger hon till SVT.

Enkelt att handla varor på nätet

Jenny har fått jobba hårt för att få lönsamhet i sina affärer. Trenden att allt fler beställer sina varor direkt över nätet med bara ett klick, verkar stå sig. Det här är en bild som Nils Petter Nilsson, vd för Växjö citysamverkan, bekräftar.

– Köpmönstret hos kunden förändras. Det har kommit smygande, nu har det börjat visa sig och det är ganska drastiska förändringar år från år, säger han.

Jenny Arkman Engqvist ser internethandeln som en framtida utmaning där det är viktigt att som företagare kunna möta konkurrensen från internethandeln.

– Det blir allt viktigare att vi kan konkurrera med den personliga servicen, den kan du aldrig få om du handlar på nätet, säger hon.

Viktigt med service

Anna Sjödahl är näringslivschef på Växjö kommun. Hon tycker att det är viktigt med en levande stadskärna, men hon säger också att det ligger mycket arbete bakom för att den bilden ska bli verklig.

– Lösningen är att vi som är verksamma här i centrum jobbar tillsammans för att försöka att förstå vilka behov som finns i centrum. Hur vi ska få dem att fungera tillsammans med den bilden som vi har hur vi vill utveckla staden och förtäta den så att Växjö blir en attraktiv stad att bo i, säger Anna Sjödahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet