Växjö Energi har under många år jobbat för att bli fria från utsläpp av fossil koldioxid. Nu har man lyckats att gå från drygt 20 000 ton till dagens nollutsläpp. Foto: SVT

Från tusentals ton fossilt utsläpp till noll – så blev Växjös kraftverk fossilfritt

Uppdaterad
Publicerad

Från 20 000 ton utsläpp av fossil koldioxid till noll. Årsskiftet 2019/2020 hade Växjö Energi helt fasat ut sina fossila koldioxidutsläpp. Därefter använder de sig uteslutande av energiråvaror i form av skogsavfall.

– Vi tar vara på rester som grenar, kvistar, toppar och bark som annars inte skulle kommit till nytta, utan bara förmultnat och släppt tillbaka den koldioxid som de tidigare tagit upp genom fotosyntesen, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi som är Växjös kommunägda energibolag.

Sett över sina transporter

När företaget har ställt om till en helt fossilfri produktion har man även satt transporter och all övrig verksamhet som genererar utsläpp under lupp.

Klimatkrisen

–  Vi har ställt om alla våra tjänstefordon till att bli fossilbränslefria. Likadant har vi bett alla de entreprenörer som utför uppdrag åt oss att ställa om sina fordon –  vilket de också har åtagit sig genom avtal, säger Erik Tellgren.

Granskas externt

Erik Tellgren sätter stor vikt vid att våga bli granskade. Därför har man gett i uppdrag till ett externt företag att räkna på att allt stämmer och att inga parametrar i beräkningarna har fallit bort.

– Exempelvis har vi låtit den oberoende expertgruppen Profu göra klimatbokslut av vår verksamhet och dess utveckling. Denna används i sin tur i vår öppna hållbarhetsredovisning och vårt hållbarhetsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet