Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT granskar elförsörjningens sårbarhet Foto: SVT/TT

Här är kommunernas största utmaning vid långa strömavbrott

Publicerad

SVT kommer under några dagar granska hur vanligt det är med strömavbrott, var hoten mot elförsörjningen finns och hur väl förberedda vi är att klara oss. Borgholm är en väldigt utsatt kommun vad gäller elavbrott, men enligt kommunens säkerhetssamordnare Linda Hedlund är man bra förberedd för korta avbrott.

Enligt statistik som SVT tagit fram är Borgholm den kommun som är överlägset mest utsatt för strömavbrott bland alla kommuner i Kalmar och Kronobergs län. År 2017 hade över 50 procent av Borgholm Energis kunder minst fyra oaviserade långa elavbrott. Ett långt avbrott definieras av Energimarknadsinspektionen och ska vara längre än 3 minuter, men ofta kan de vara mycket längre än så.

– Eftersom vi har reservkraft på våra kärnverksamheter har vi inga specifika rutiner för strömavbrott. Vi räknar med att verksamheterna kommer att kunna fortsätta köra på reservkraft ett tag. Blir det långvariga avbrott måste vi naturligtvis vidta en rasande massa åtgärder, säger Linda Hedlund, säkerhetssamordnare i Borgholms kommun.

”Otrolig bygemenskap på Öland”

Samtidigt som hon menar att kommunen har en bra beredskap för korta avbrott säger Linda Hedlund att befolkningssituationen på Öland kan komma att ställa till problem.

– Vi har Sveriges äldsta befolkning och de flesta bor i småhus ute på landet. Det är ett problem att nå alla och vi har väl sagt att är man frisk så får man räkna med att klara sig själv. Sen har vi fortfarande en otrolig bygemenskap här på Öland. Folk går hem till varandra och hjälper varandra om det behövs, säger Linda Hedlund.

Reservkraft och värmestugor

På andra sidan bron, i Kalmar, hade bara 2 procent av Kalmar Energis kunder fyra eller fler oaviserade långa avbrott. Trots att man inte är lika utsatt som i Borgholm har man ändå tagit höjd för eventuella strömavbrott.

– En hel del viktiga fastigheter är knutna till reservkraft. Det kan bli väldigt aktuellt att vi tar hand om invånarna i gymnastiksalar eller på hembygdsgårdar eller på andra ställen dit vi snabbt kan få värme, säger Kalmar kommuns säkerhetssamordnare Peo Carlsson.

Alla ska klara en strömlös vecka

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rekommendation är att alla ska vara förberedda för att klara sig en vecka själva helt utan elektricitet. Men varken Linda Hedlund eller Peo Carlsson tror att människor faktiskt är det.

– Det tror jag inte att man är någonstans i landet. Det är nog en kunskap som mer och mer försvinner och jag tror att generationerna före oss var mycket duktigare på det, säger Peo Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet