Inga stora scener, men trots pandemin hade stadsfesterna i Växjö och Ljungby små varianter i helgen. Foto: Olof Peterson/SVT

Här är light-versionerna av helgens stadsfester

Uppdaterad
Publicerad

I helgen skulle både Ljungbydagarna och Karl-Oskardagarna gå av stapeln, om det inte vore för pandemin. Istället blev det gatumusikanter, bordsservering och handsprit. Se de coronaanpassade stadsfesterna i klippet.

Det är två anrika stadsfester: Karl-Oskardagarna har kört i 35 år och Ljungbydagarna i 21 år – men i år är inget sig likt.

I Växjö är stadsfesten officiellt inställd. Istället bjuds Växjöborna på ”Karl-Oskar streetshopping”, några butiker i city har dragit ut sina varor på gågatan och trubadurer spelar för de som har gett sig ut i sommarvärmen.

– Folk vill ändå göra grejer. Så länge man följer rekommendationerna så är det helt ok. Jättebra initiativ, säger Oliver Ericsson som stod och lyssnade på musiken vid Båtsmanstorget i Växjö.

Saknar du inte de stora konserterna då?

– Jo, lite.

Även i Ljungby lyser de stora tälten och artisterna med sin frånvaro. Istället har arrangörerna satt upp en utomhusrestuarang med sex matvagnar, omgärdade av ett staket. Besökarna beställer med telefonen och får maten serverad vid bordet.

800 sittplatser har gjorts i ordning, men det får maximalt sitta in 450 personer på dem.

– Det är väldigt mycket utrymme för ett begränsat antal gäster. Man ska känna sig corona-trygg när man kommer hit, säger Ola Hansson, som arrangerar Ljungbydagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.