Högsby är den kommun i Kalmar- och Kronobergs län som haft lägst medelpris på villor de senaste tolv månaderna. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Nya siffror: Här var det dyrast och billigast att köpa bostad

Publicerad

Statistik för de senaste tolv månaderna visar att priserna på villor och fritidshus ökade i både Kalmar- och Kronobergs län. Även priserna på lägenheter ökade en aning i Kalmar län, medan de minskade i Kronoberg. Västerviks kommun är den enda kommunen i Kalmar- och Kronbergs län där priserna på alla tre boendeformer, villor, fritidshus och lägenheter, ökade mycket.

Här nedan beskrivs prisutvecklingen för villor, bostadsrätter respektive fritidshus de senaste tolv månaderna i Kalmar- och Kronobergs län.

Villor:

Priserna ökade med 13,8 procent i Kalmar län. Total såldes i länet 2017 villor under perioden.

Den kommun i Kalmar län där priserna på villor ökade mest är Kalmar, där priserna ökade med hela +17,6% (totalt såldes 446 villor). På andra plats kommer Västervik med en ökning på +16,4% (totalt sålda 256).

Medelpriset i Kalmar kommun var 3,383 miljoner och i Västerviks kommun var det 2, 077 miljoner. Lägsta medelpriset i Kalmar län var i Högsby kommun, med 700 000 kronor.

I Kronobergs län ökade priserna på villor med +9,9% (totalt såldes 1201 villor i länet). 

Den kommun där priserna ökade mest var Växjö med +6,1% (antal sålda var 351) och på andra plats kommer Ljungby med +1% ökning (antal sålda 187).   

Medelpriset på villor i Växjö var 3,427 miljoner. och i Ljungby 1,949 miljoner kronor. Lägst medelpris hittades i Markaryd med 1, 262 miljoner.

Statistiken visar prisutvecklingen på senaste 12 månaderna i Kalmar- och Kronobergs län. Foto: Nicklas Larsson nyhetsgrafik

Bostadsrätter:

Priset på bostadsrätter i Kalmar län ökade med +5%. Totalt såldes 1742 lägenheter i länet.

Priset minskade mest i Oskarshamn, där det sjönk med -2.8%. Det ökade mest i Västervik, med hela +11%.  Antalet sålda lägenheter i Västervik var 282 stycken och i Oskarshamn 202.  

Priset på lägenheter i Kalmar kommun minskade lite, med -0,6%. Trots det har kommunen högst medelpris i länet, 1.958 miljoner. I Västervik var medelpriset. 1.044 miljoner

Det lägsta medelpriset i länet hade Emmaboda med 159 000 kronor. 

Fotnot: Eftersom det inte var så många lägenheter sålda i andra kommuner så  finns det inte siffror att jämföra med . Därför kan Västerviks siffror påverkahela Kalmar läns procentuell asiffror.

Generellt har priserna på bostadsrätter i Kronobergs län minskat under de senaste 12 månaderna med -1,3% Antal sålda lägenheter i länet var 1 162.

I Växjö kommun har priserna sjunkit med -0.7%. Medelpriset för bostadsrätter i Växjö var 1.995 miljoner. Antalet sålda lägenheter 899.

Fotnot: Eftersom det inte såldes så många lägenheter i andra kommuner säger Svensk Mäklarstatistik till SVT att de valt att inte dra slutsatser när det gäller prisutvecklingen.

Fritidshus: 

I Kronobergs län ökade priset på fritidshus med +17%. Antalet sålda fritidshusen i länet var 119 stycken.  

Eftersom antalet sålda fritidsthus i alla kommuner i Kronbergs län låg på under 100 stycken så finns det inte specifika siffror att jämföra med, kommun för kommun.

I Kalmar län såldes det däremot fler fritidshus, framförallt på Öland. Totalt såldes 302 fritidshus i länet och priset ökade med +17%.  

Mörbylånga toppar prisutvecklingen, med 49 sålda fritidshus. Medelpriset var där 2,185 miljoner och prisökningen låg på +23,4%. Västervik hamnade på andra plats med +22,3% ökning på fritidshusen. 

Den kommun där det såldes flest fritidshus under de senaste 12 månaderna är Borgholm. Totalt såldes 106 stycken och prisökningen var +17,5%. Medelpriset var högst i hela länet, med 2, 588 miljoner. 

Västervik sticker ut 

I Västervik ökade priserna på alla de tre boendeformerna; villor, bostadsrätter och fritidshus.

Priset på villor ökade med +16,4%. Total såldes 256 i kommunen och medelpriset var 2 077 000 kronor. När det gäller bostadsrätter var ökningen +11%. Totalt  total såldes 282 bostadsrätter och medelpriset var 1 044 000 kr. Priset på fritidshusen ökade med +22,3% i kommunen. Det såldes 73 fritidshus och medelpriset var  1 879 000 kronor.

Statistiken samlas in månadsvis, bearbetas och produceras av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Mäklarstatistik. Statistik är för de senaste 12 månaderna, fram till och med 8 mars 2022.

Källa: Svensk Mäklarstatistik 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.