Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Kronståhl Pil jobbar som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Västervik. Hon tror att bostadspriserna i Västerviks kommun har nått en stabil nivå nu. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Mäklaren förklarar: Tre skäl till varför bostadspriserna ökat i Västervik

Publicerad

Generellt sett har priserna på villor och fritidshus ökat de senaste tolv månaderna i Kalmar- och Kronobergs län. Men priserna på bostadsrätter har minskat i alla kommuner utom Västervik. SVT bad mäklaren Moa Kronståhl Pil förklarar vad som kan ligga bakom att priserna ökat så mycket i Västervik.

I videon ovan ger Moa Kronståhl Pil tre skäl till det ökade bostadspriserna.

Medan priserna på bostadsrätter minskade i andra kommuner, som till exempel Kalmar och Oskarshamn har alltså Västervik gått mot strömmen sett till de senaste tolv månaderna. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som SVT Nyheter Småland tagit del av.

Statistiken visar också att Västerviks kommun är den enda kommunen i Kalmar- och Kronbergs län där priserna för alla de tre boendeformerna, villor, fritidshus och lägenheter, ökade. När det gäller bostadsrätter handlar det om en ökning med 11 procent.

Tror inte på fortsatt kraftig ökning i Västervik.

– Jag tycker att det är både fördelar och nackdelar med att priserna ökat. Priserna på bostäder i Västervik har legat ganska lågt historiskt sett, om man jämför med andra städer. Svårast nu är det för dem som letat efter bostad länge, säger mäklaren Moa Kronståhl Pil.

Hur länge tror du att priserna kommer att försätta öka? 

– Jag tror att vi har nått en stabil nivå, sen är det tillfälligheter, utbud och efterfrågan som styr också. Men jag tror inte att priserna springer iväg på samma sätt igen. Det är jag ganska säkert på, säger Moa Kronståhl Pil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet