Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Uppvidinge kommun saknades det ett badhus i kommunal regi. Då gick företag och privatpersoner samman och startade Hälsans hus. Hör mer om den ovanliga anläggningen i klippet. Foto: Diba Dehnad/SVT

Här är unika simanläggningen i Åseda – startades av privatpersoner och företag

Uppdaterad
Publicerad

2006 öppnade Hälsans hus i Åseda, som är Kronobergs enda simanläggning som startats ideellt – med hjälp av företag och privatpersoner.

– Vi som kommer från landet tycker att detta är helt otroligt, säger den trogna besökaren Ylva Ekvall.

Uppvidinge kommun har ingen kommunal simhall. Innan Hälsans hus byggdes var Åsedaborna därför tvungna att åka till Nybro eller Växjö, vilket är nästan en timmes körning enkel väg.

– Jag vet inget annat ställe som drivs på samma sätt, säger verksamhetschefen Kristian Rautio.

Drivs vidare tack vare friskvårdsbidrag

Tack vare donationer och ideellt arbete av privatpersoner och företag blev det möjligt. Än idag stöttas anläggningen av lokala företag som erbjuder friskvårdsbidrag på Hälsans hus till alla anställda.

– Här finns möjligheter, här finns varmbassäng, stor bassäng och bastu. Träningen är det viktigaste, säger Ylva Ekvall.

Uppskattas av fler än Åsedaborna

Ylva Ekvall kör själv 40 minuter från Vetlanda trots att Vetlanda också har en simanläggning. Men den mäter sig inte med Hälsans hus, säger hon.

– Det är aldrig något tjat eller gnat, här ställer alla upp för alla, säger hon.

Se klippet ovan för att höra Ylva Ekvall och Kristian Rautio.

Här är några av namnen av alla som hjälpt till att starta anläggningen. Foto: Diba Dehnad/SVT

Fakta: Simkunnighet minskar bland svenska elever

Sju procent av eleverna i årskurs 6 läsåret 2021/2022 kunde inte simma 200 meter. Jämfört med 2014 har andelen simkunniga minskat med två procentenheter. Det innebär att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet.

Skolverkets undersökning visar också att elevsammansättningen på skolorna har betydelse för andelen simkunniga elever. På skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.

Mer än hälften av lärarna i uppföljningen tycker att det är en utmaning att få till simundervisningen. En fjärdedel av lärarna uppger att det finns stora utmaningar med tillgång till tider i simhallen, att erbjuda extra simundervisning för elever som behöver samt transport till och från simhallen. En femtedel uppger att det finns stora utmaningar med elever som inte kommer till simundervisningen.

Om simning i grundskolans läroplan

Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.