Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Eriksson, badmästare i Ljungby berättar att simhallen har generösa öppettider. Foto: Diba Dehnad/SVT

Ljungby bäst i klassen – har tre simhallar i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Att bygga simhallar är kostsamt och ofta en utmaning för mindre kommuner. Där går Ljungby kommun mot strömmen – med hela tre inomhussimhallar.

Kommunens knappt 30 000 invånare har Sunnerbohallen, Lidhults simhall och Ryssby simhall att välja mellan. Enligt David Risell, verksamhetschef för idrott och friluftsliv i kommunen, är det en medveten strategi att satsa på simkunskap.

Hur många år har kommunen arbetat med detta lite mer medvetet?

– Det är över 20 års tid, säger David Risell.

Generösa öppettider och hög simkunnighet

Ljungby kommun har högst andel elever som är godkända i idrott- och hälsa i årskurs sex i Kronobergs län, med 92,9 procent. Siffran visar att simkunnigheten är hög i kommunen.

– Vi har bra öppettider och erbjuder mycket simning, då blir det rätt bra, säger badmästaren Caroline Eriksson.

Du som träffar barnen, märker du av att de är duktiga på att simma?

– Ja, vi har bra koll på barnen och det är jättekul, säger hon.

Se klippet ovan – för att höra om kommunens satsning på simning.

Fakta: Simhallar i svenska kommuner

Sverige har 290 kommuner. 50 av dem saknar simhall eller undervisningsbassäng inomhus trots att det står i läroplanen att alla barn ska lära sig simma 200 meter innan de går ut årskurs 6.

Många av de befintliga anläggningarna är dessutom byggda på 1960- och 1970-talet och i stort behov av upprustning för att kunna fortsätta användas.

Det planeras också nybyggen av simhallar och badanläggningar för minst fyra miljarder kronor i Sverige under de närmaste åren.

Det visar en enkät som gjorts av SVT till landets samtliga kommuner. Av de 290 kommunerna svarade 160. Övriga kommuners svar har inhämtats från respektive kommuns hemsida.

Här är kommunerna som saknar simhall:

Askersund, Bengtsfors, Bollebygd, Båstad, Dals-Ed, Degerfors, Eda, Ekerö, Färgelanda, Gagnef, Gullspång, Götene, Habo, Hjo, Härryda, Högsby, Kil, Kinda, Laxå, Lekeberg, Lessebo, Lilla Edet, Ljusnarsberg, Malung-Sälen, Malå, Munkedal, Mörbylånga, Norberg, Nykvarn, Orust,, Skinnskatteberg, Skurup, Smedjebacken, Sunne, Svalöv, Svedala, Söderköping, Tanum, Tjörn, Torsås, Vaggeryd, Vaxholm, Vännäs, Ydre, Årjäng, Åstorp, Åtvidaberg, Älvkarleby, Öckerö, Ödeshög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.