Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya simhallar ska byggas i både Växjö och Kalmar kommun. Foto: Diba Dehnad/SVT

Trångt i storkommunernas simhallar – minst yta per invånare

Uppdaterad
Publicerad

1970 byggdes simhallar i kommunerna som idag är slitna. Problem med temperatur, och allmänt ofräscha anläggningar, gör att kommunerna nu ska bygga nya anläggningar.

Trots att Växjö och Kalmar är de största kommunerna i Kronobergs och Kalmar län har de bara en simhall var. Och det är inget som kommer ändras inom snar framtid. Däremot ska nya simhallar byggas, och där är Kalmar längre i processen.

– Vi fortsätter ha ett centralt badhus och det har med driftskostnaderna att göra, det är dyrt att bygga en till simhall, säger Henrik Ederam, förvaltningschef på Kultur- och fritid.

Debatt om byggplats i Växjö

Simhallen kommer vara klar 2025 och byggs vid Snurrom i Kalmar kommun. Växjö kommun ska också bygga en ny simhall, men exakt var är inte bestämt än.

– Just nu handlar diskussionen mycket om var simhallen ska byggas snarare än om vad den ska innehålla, och innehållet tycker jag är viktigare i detta fallet, säger Tomas Ekelius, förvaltningschef på Kultur- och fritid.

Om vi återkommer om ett halvår, har ni bestämt er då?

– Om ett halvår är jag säker på att vi har kommit överens om simhallen, säger Tomas Ekelius.

Se klippet ovan för att höra förvaltningscheferna.

Fakta: Simkunnighet minskar bland svenska elever

Sju procent av eleverna i årskurs 6 läsåret 2021/2022 kunde inte simma 200 meter. Jämfört med 2014 har andelen simkunniga minskat med två procentenheter. Det innebär att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet.

Skolverkets undersökning visar också att elevsammansättningen på skolorna har betydelse för andelen simkunniga elever. På skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.

Mer än hälften av lärarna i uppföljningen tycker att det är en utmaning att få till simundervisningen. En fjärdedel av lärarna uppger att det finns stora utmaningar med tillgång till tider i simhallen, att erbjuda extra simundervisning för elever som behöver samt transport till och från simhallen. En femtedel uppger att det finns stora utmaningar med elever som inte kommer till simundervisningen.

Om simning i grundskolans läroplan

Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.