Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här arrangerar barnen ”digitalt luciatåg” – utan föräldrar Foto: Henrik Montgomery/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här har barnen ”digitalt luciatåg” – utan föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

På förskolan Rinkabyholm i Kalmar har man på en avdelning, tillsammans med barnen, kommit fram till att genomföra sitt luciatåg utan publik. Anledningen är att flera av barnen har prestationsångest.

 – Ett digitalt luciafirande innebär att man filmar luciatåget tillsammans med barnen och att man visar det för vårdnadshavarna i efterhand, berättar rektor Jessica Gustavsson.

Förra året ville några barn på avdelningen Kompassen inte delta i luciafirandet eftersom de kände sig blyga.

– Du kan ju tänka dig hur det känns för en femåring att ställa sig och sjunga inför 40 vuxna, säger Maria Oskarsson, förskollärare.

Barnen har själva röstat för att genomföra ett digitalt luciafirande och i år har samtliga barn deltagit i det förinspelade framträdandet. Föräldrarna har sen bjudits in för att tillsammans med barnen fika och se på filmen. På grund av GDPR-lagstiftningen så får dock föräldrarna ingen egen kopia att ta med sig hem.

På andra avdelningar på förskolan genomförs luciatåget som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer