Foto: Simon Vinnardag/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Här bodde människohandlarnas offer

Publicerad

De tiggare som utnyttjades av misstänkta människohandlare som greps under tisdagen flyttades runt och bodde på olika ställen. En av de platserna var det omtalade lägret i skogen utanför Hovmantorp, som SVT Nyheter Småland tidigare berättat om.

När SVT besökte lägret utanför Hovmantorp i Lessebo kommun i oktober i år var det efter att både grannar och markägaren Sveaskog bett polisen om hjälp med att få bort lägret.

Vid det tillfället var inte misstankarna om människohandel allmänt kända utan problematiken handlade då istället om att lägret funnits i månader, trots att allemansrätten säger att det endast är tillåtet att övernatta ute i naturen ett dygn på samma ställe.

Det blev skräpigt och ställde till problem för Sveaskog.

– Det hindrar vår verksamhet när folk tar vår mark under lång tid. Vi har vägar öppna för att kunna komma fram med timmerbilar och skogsmaskiner, sa Gisela Björse, resultatområdeschef på Sveaskog i Växjö.

Foto: Simon Vinnardag/SVT

Bodde nu i hus och lägenhet

När polisen under tisdagen gjorde sina tillslag och grep tio personer misstänkta för människosmuggling omhändertog man även 29 tiggare som tros ha utnyttjats av smugglarna.

Tiggarna fanns då i Virserum, Hultsfred och Växjö.

 – Det handlar om två fastigheter i Virserum och Hultsfred och en lägenhet i Växjö. De här platserna har hyrts av det kriminella nätverket, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i Växjö.

När tillslaget gjordes under tisdagen var lägret i Hovmantorp redan övergivet sedan en tid tillbaka. Det är i nuläget fortfarande oklart hur många av dem som bodde i läget som tros ha unyttjats av de män som nu misstänks för människosmuggling.

Foto: Simon Vinnardag/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet