Hyttmästaren Peter Kuchinke. I klippet ovan delar han degeln för att se om det gått att separera bly från glas. Foto: SVT

Här testas nya metoden för första gången – utvinner bly ur glas

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Glasriket finns det avfallshögar – deponier - från glastillverkningen. En del av det kasserade glaset innehåller miljögifter som kan lakas ut och skapa problem i grundvattnet.

I Boda pågår ett projekt där man smälter ner glas från deponier och försöker separera ut tungmetallen bly från glaset.

När SVT var på plats på Glass Factory i Boda där försöken görs, var det dags att öppna degeln med den smälta och kallnade glasmassan. 

Hyttmästaren Peter Kuchinke tar ett järnspett och stöter hårt i degeln så den så småningom faller i delar. Resultatet är gott.

– Här är en riktig kaka med bly, så det har fungerat. Det är jättebra! säger Peter Kuchinke.

Kan återvinna glaset

Genom att smälta deponisglas som man vet innehåller bly tillsammans med en (ännu hemlig) kemikalie separeras blyet från glaset och lägger sig längst ner i smältdegeln eftersom det är tyngre än glas.

På så sätt kan man återvinna glaset och rädda miljön från det giftiga blyet. Processen sker under mycket höga temperaturer, och det har tagit nästan två veckor för degeln att svalna innan man kunde öppna den.

– Resultatet är bättre än förväntat, blyet har samlats ganska tydligt nere i botten. Jag är nöjd, säger Peter Kuchinke.

Hyttmästare Peter Kuchinke undersöker den krossade degeln och ser att det är gott om bly i botten. Foto: SVT/Johan Hammarstedt

Nu när försöken visar sig lyckade kommer nästa utmaning: Vad ska man göra med allt glas som är kvar efter smältningen?

– Värdet på blyet är för lågt för att det ska kunna betala processen. Nu gäller det att vi utarbetar en metod för att använda glaset till något vettigt, annars kommer det inte att vara möjligt att göra dessa separationssmältningar, säger Peter Kuchinke.

Gjorde kakelplattor

Och i det pågående projektet finns det också en sådan del. Glasforskare och designers gör försök att hitta kommersiella möjligheter för glaset.

– Vi gjorde ett försök där vi gjöt kakelplattor av glaset. Det är en av idéerna vad man kan göra med glaset, säger Lina Grund, glasforskare på RISE.

Fakta:

Projektet att utvinna glas ur deponierna bekostas av SGI (Statens Geotekniska Institut) och Glasriketkommunerna (Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge) samt länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län.

RISE Glas (glasforskare) leder projektet i samverkan med bland andra The Glass Factory, Målerås Glasbruk, Ragn-Sells och Form Us With Love (industridesigners). 

I Glasriket finns cirka 40 glasdeponier, som klassas som mycket hög risk av de båda länsstyrelserna. Totalt handlar det om cirka 100 000 kubikmeter glas i deponierna. Blyglaset där lakar ut bly till växter och vattendrag och är också skadligt för människor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.