Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en hög vattenförbrukning får nu hyresgäster i Kalmarhems bestånd stå för sin egen vattenförbrukning. Starta klippet och hörThom Renström, energi- och miljöingengör, berätta mer. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Här får hyresgästerna i Kalmar betala för vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Tiden då kostnaden för vatten ingick i hyran kan vara förbi, åtminstone i Kalmar. I takt med att Kalmarhem upptäckt att deras hyresgäster förbrukar långt mer än normalförbrukningen har man börjat sätta upp vattenmätare i sina lägenheter – för att minska slöseriet med vatten.

Arbetet med individuell vattenmätning och debitering pågår, och idag finns mätare uppsatta i ungefär hälften av Kalmarhems lägenheter, omkring 2000 stycken.

För många hyresgäster har den nya varmvattenräkningen kommit som en chock:

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Det blir ett uppvaknande för många där man ser hur mycket man faktiskt förbrukar och hur mycket det faktiskt kostar, säger Thom Renström, energi- och miljöingenjör på Kalmarhem.

Hyresgäster slarvar mer än villaägare

Enligt flera undersökningar, bland annat i Halmstads kommun, så förbrukar lägenhetsboende upp till 50 procent mer vatten än boende i villa, om man räknar liter per person och dygn.

Även i Kalmar pekar siffrorna på en något större förbrukning bland lägenhetsboende än boende i villa (se faktaruta).

Har ingen morot för att spara

Och orsaken som ofta pekas ut är ekonomin. Hyresgäster vars vattenkostnader ingår i hyran har ingen morot att spara på vattnet, tror Thom Renström.

– Vi ser att när vi sätter in mätning så minskar vattenförbrukningen ganska mycket. Det är just att man blir medveten om hur mycket man faktiskt förbrukar och värdet av vatten.

Hör hyresgästen Georgios Kalamas berätta vad han tycker om att Kalmarhem börjat debitera honom för varmvattnet – i klippet.

Vattenförbrukning lägenhet vs. villa

Enligt siffror som SVT Nyheter Småland låtit Kalmar Vatten ta fram så ser förbrukningen ut såhär i Kalmar kommun:

Lägenheter: 77 kubik vatten per år (genomsnitt av cirka 12 000 lägenheter)

Villa: 96 kubik vatten per år (genomsnitt av cirka 10 000 villor)

Siffran gäller dock för ett helt hushåll, oavsett hur många personer som bor där.

Dividerar man förbrukningen med SCB:s genomsnitt på antal boende i lägenhet/hyresrätt (1,9 personer) respektive antal boende villa/småhus (2,6) får man istället fram en förbrukning på cirka 40 kubik vatten per person och år i en lägenhet, och 35 kubik vatten per person och år i villa i Kalmar.

Källa: ”Hushållens boende i Sverige” (SCB), Kalmar vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet