Foto: Niklas Sjögren

Här finns flest privata jobb

Publicerad

Älmhult, tätt följt av Markaryd är de kommuner i Kalmar och Kronoberg där störst andel av de yrkesarbetande jobbar inom näringslivet. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

I landet är genomsnittet att 68 procent av de som jobbar finns inom det privata näringslivet. Sju kommuner i Småland har en så stor eller större andel som jobbar privat. Borgholm, Emmaboda, Oskarshamn, Vimmerby, Tingsryd, Uppvidinge och Älmhult.

Nyhetsbyrån Siren har beräknat hur stor andel av den förvärvsarbetande dagbefolkningen i kommunen som arbetar inom näringslivet. För män är snittet 82 procent, medan det för kvinnor är 52 procent.

Boende- eller arbetsorienterade

Med näringslivet menas aktiebolag och andra privata företag samt statligt och kommunalt ägda företag och organisationer.

– Det är nästan omöjligt att titta på en enskild kommun, särskilt i storstadsregionerna, utan att förstå hur omgivningen ser ut. Det finns alltid en interaktion och man måste se platserna i relation till varandra för att det ska bli logiskt. I storstäderna är vissa kommuner väldigt boendeorienterade och andra arbetsorienterade, säger John Östh, kulturgeograf vid Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Så stor andel jobbar i näringslivet:

Kalmar Borgholm 68%

Kalmar Emmaboda 68%

Kalmar Hultsfred 65%

Kalmar Högsby 47%

Kalmar Kalmar 61%

Kalmar Mönsterås 52%

Kalmar Mörbylånga 66%

Kalmar Nybro 66%

Kalmar Oskarshamn 72%

Kalmar Torsås 60%

Kalmar Vimmerby 73%

Kalmar Västervik 56%

Kronoberg Alvesta 67%

Kronoberg Lessebo 62%

Kronoberg Ljungby 67%

Kronoberg Markaryd 77%

Kronoberg Tingsryd 68%

Kronoberg Uppvidinge 74%

Kronoberg Växjö 61%

Kronoberg Älmhult 81%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.