– Det är många små saker egentligen som gjort att vi tappat förtroendet för henne, säger Christina Lindqvist (KD) om varför hon röstade för att kommunchefen Linda Jonsson skulle lämna sitt uppdrag. Foto: SVT

KD-ledamot: Därför gav vi kommunchefen sparken

Uppdaterad
Publicerad

Christina Lindqvist (KD) var en av de politiker som bestämde att kommunchefen Linda Jonsson skulle lämna sitt uppdrag. Enligt Christina Lindqvist ska Linda Jonsson bland annat ha kritiserat medarbetare i de öppna brev hon skrev om kommunens arbete.

Det var under onsdagen som kommunstyrelsen i Uppvidinge beslutade sig för att sparka kommunchefen Linda Jonsson. Sju ledamöter av styrelsen ville att Jonsson skulle gå medan fyra vill ha henne kvar.

Christina Lindqvist (KD) var en av de ledamöter som röstade för att Jonsson skulle gå.

Varför fick hon gå?

– Det är många små saker egentligen som gjorde att vi tappade förtroendet för henne. Hon har inte gjort saker på rätt sätt, på rätt tid. En sådan sak är att hänga ut sina medarbetare i kommunbrev. Det tycker vi är olämpligt, säger Christina Lindqvist (KD).

Vill inte berätta offentligt

Enligt Lindqvist är de öppna brev som Linda Jonsson skrev och innehållet i breven en av anledningarna till att hon och de andra ville byta ut henne.

SVT Nyheter Småland frågar efter flera anledningar.

Vilket var det främsta argumentet?

– Det är personliga saker hos henne som jag inte vill berätta om offentligt. Vi värnar också om henne. Vi hänger inte ut våra medarbetare, säger Christina Lindqvist (KD).

”En majoritet tyckte att hon skulle lämna”

När SVT Nyheter Småland under onsdagen talade med Linda Jonsson själv ville hon inte ge några kommentarer.

– Jag har inga kommentarer alls kring det här idag. Du får vända dig till kommunstyrelsen, sa Linda Jonsson då.

En av dem som röstade för att behålla Linda Jonsson var kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C). Han är mycket kritisk till beslutet att sparka henne.

– Det har inte kommit fram några hållbara argument mot henne. Det handlar om prestige, om en personlig konflikt, säger Åke Carlson (C).

– Han tycker nog att argumenten inte varit tillräckliga men vi var en majoritet som tyckte att hon skulle lämna, säger Christina Lindqvist (KD).

Krismöte i jakt på ny kommunchef

När SVT Nyheter pratar med Åke Carlson under torsdagen är kommunledningen på jakt efter en ersättare efter onsdagens beslut att sparka Linda Jonsson.

– Just nu sitter vi krismöte för att lösa de praktiska detaljerna. På måndag måste vi ha en tillförordnad kommunchef, säger kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C) till SVT Nyheter Småland.

Enligt Åke Carlson tyder mycket på att Linda Jonsson kommer att få ett avgångsvederlag som kommer att kosta kommunen stora summor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen i Uppvidinge kommun

Mer i ämnet