Det är många som vill överräcka en blombukett till födelsedagsbarnet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Här hamnar blommorna till Victoria

Uppdaterad
Publicerad

Under firandet på Öland får kronprinsessan ta emot massvis med blombuketter. Och trots den stora mängden är det ingenting som slängs.

Under Kronprinsessans födelsedagsfirande på Sollidens slott samlas årligen hundratals blombuketter i stora korgar som allmänheten tagit med sig. Kanske var blomsterhavet än större i år när Kronprinsessan fyllde jämnt.

Inget slängs

Men var hamnar alla blommor när firandet är över och alla gått hem? Enligt hovets presschef Margareta Thorgren är det inte en enda bukett som slängs på komposten.

– Det är inget man slänger i en sopsäck utan något som kronprinsessan är väldigt tacksam över och som pryder Solliden den här veckan, säger hon.

Sorteras för hand

Under dagen samlas blommorna in och ställs i stora hinkar som förberetts innan. Därefter sorteras blommorna för hand och hovets florist sätter ihop blommorna i olika blomsterarrangemang.

Samtliga av dessa ställs sedan ut i olika rum på Sollidens slott.

”Kronprinsessan går igenom allt”

– Buketterna står utställda på lämpliga ställen. Sen har Kronprinsessfamiljen ett eget hus längre ner och där är det också ett fantastiskt blomsterhav, säger Margareta Thorgren.

Även alla de teckningar, små presenter och kort som födelsedagsbarnet får sorteras.

– Kronprinsessan går igenom allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.