Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här bodde stenåldersmänniskor – nu ska det byggas industrier på platsen Foto: SVT

Här bodde stenåldersmänniskor – nu ska det byggas industrier

Uppdaterad
Publicerad

I Räppe i Växjö håller arkeologer på att gräva efter boplatslämningar från stenåldern. Här ska snart grävskoporna sätta tänderna i jorden och förberedda inför mer moderna byggnationer. Hittills har arkeologerna hittat några intressanta fynd. Bland annat en 4 000 år gammal hällkista.

Området där utgrävningarna pågår är 16 hektar stort och är en boplats med lämningar från stenåldern fram till bronsåldern. På platsen som har varit bebodd fram till 500-talet har det bland annat bedrivits åkerbruk.

Graven som nu har hittats ligger mitt i området, och är ungefär fem meter lång och drygt 150 centimeter meter bred. Johan Åstrand är en av arkeologerna som jobbar med utgrävningarna.

– Det var ett ”röse” som täckte allt. Men när vi började att gräva upptäckte vi att det var en hällkista vi hade hittat. En stor kammargrav av sten byggd mitt i röset. Det var ett stort lock som täckte den södra sidan av graven som vi nu har lyft bort, säger han.

Få har blivit undersökta

Graven är från slutet av stenåldern och det innebär att den byggdes ungefär 2 000 år före Kristus. Det var en tid när människor började bosätta sig i de inre delarna av Småland. Det finns många liknande hällkistor i dessa områden, men få har blivit undersökta.

I hällkistan fann arkeologerna en flintabit som de tror har fungerat som en pilspets för omkring 4000 år sedan. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

– Den här hällkistan har använts vid flera olika begravningar. På 1800-talet var det många hällkistor som grävdes ur, men då letade man bara fynd och plockade ur det som fanns. Det är närmare 20 år sedan det gjordes utgrävningar i en hällkista i Småland. Nu har vi bättre analysmetoder.

Flera tusen år gammalt fynd

Hittills har det inte gjorts några fynd av mänskliga benrester i hällkistan som undersöks i Räppe. Men en bit flinta som använts som en pilspets har hittats, den bedöms vara ungefär 4 000 år gammal.

Utgrävningarna väntas pågå fram till den sista augusti i år. Sedan inleds bygget av det nya industriområdet på den forna boplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer