Foto: Johan Nilsson / TT

Hård kritik efter ny dödsolycka

Publicerad

För andra gången på kort tid har tåget Kustpilen kört på en bil på en obevakad järnvägsövergång. På Kalmar länstrafik råder uppgivenhet över att Trafikverket inte åtgärdar övergångarna.

På onsdagen omkom en man i 30-årsåldern i en kollision mellan Kustpilen och en bil i Västerviks kommun.

Olyckan inträffade strax före klockan elva på vid en obevakad järnvägsövergång nära gränsen mellan Östergötlands och Kalmar län. 

En dödsolycka 

Kustpilen har varit olycksdrabbad på senare tid. Den 19 januari omkom en man i en krock mellan en bil och ett persontåg vid en obevakad järnvägsövergång i Kinda kommun. Och den 29 december 2016 kolliderade ett Kustpilentåg med en bil vid Målilla. 

Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på kollektivtrafikbolaget Kalmar länstrafik (KLT), ser en röd tråd mellan händelserna: 

– Trafikverket har alldeles för många obevakade järnvägsövergångar. Man har inte arbetat med att stänga de här övergångarna på det sätt man borde göra.

Pengar saknas 

Brist på pengar. 

– Det finns en uppgivenhet här. Vi har jobbat med frågan i många år, men det händer inget från Trafikverkets sida, säger Karl-Johan Bodell. 

Lennart Andersson, regional direktör på Trafikverket Syd, hänvisar frågor till myndighetens presschef Bengt Olsson som TT inte har nått för en kommentar om kritiken från KLT. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olyckor med Kustpilen

Mer i ämnet