Jonas Nilsson i Eriksöre är pumpaodlare. Foto: SVT

Stor efterfrågan på pumpor till helgens högtider

Uppdaterad
Publicerad

När pumpaodlaren Jonas Nilsson i Eriksöre på Öland i våras planerade inför årets säsong fanns det en oro för att coronapandemin skulle komma att slå även mot hans bransch. Så har det dock inte blivit. Efterfrågan har varit stor och Jonas Nilsson har sålt slut.

Våren var inte jättevarm och hade sommaren varit varmare skulle pumporna ha vuxit till sig bättre. Tack vare en mild höst blev det i alla fall hyggligt gott om pumpor på Öland.

– Ja, jag har i princip sålt slut på mina, säger Jonas Nilsson.

Farhågorna om att corona skulle leda till lägre efterfrågan har alltså inte blivit verklighet.

– Nej, folk köper pumpor i alla fall, säger Jonas Nilsson.

”Orange och jättestor”

Två unga kunder, bröderna Hampus och Filip Törngren har tillsammans sett ut familjens stora pumpa som ska förvandlas till något läskigt när familjen har hallowenfest. Lillebror Filip är tvärsäker när han berättar om hur en fin pumpa ska se ut.

– Den ska vara orange och jättestor, säger han.

Jonas Nilssons terorier kring folks köpvanor av pumpor är att folk är hemma lite mer i dessa tider och kanske vill passa på att pyssla och göra fint hemma. Men bättre väderförhållanden hade troligtvis kunna sälja ännu mer.

– Så är det ju, skörden blev ju inte så stor i år, säger Jonas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.